ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλίες Δρίτσα με τον υπ. Εσωτερικών της Λετονίας για το προσφυγικό

Συνομιλίες Δρίτσα με τον υπ. Εσωτερικών της Λετονίας για το προσφυγικό

Με τον υπουργό Εσωτερικών Ρίχαρντς Κοζλόβσκις και τον αρχηγό της Κρατικής Συνοριοφυλακής της Λετονίας, στρατηγό Νόρμουντς Γκάρμπαρς συναντήθηκαν και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος -παρουσία και του πρέσβη της Λετονίας στη χώρα μας Ίβαρς Πούντουρς- ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Λ.Σ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Η συνάντηση έγινε κατά την διάρκεια επίσκεψης, που πραγματοποίησαν οι αξιωματούχοι της βαλτικής χώρας στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο κ. Δρίτσας καλωσόρισε τους υψηλούς επισκέπτες της φίλης χώρας που έρχονται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο και αναφερόμενος στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι μαζικές πληθυσμιακές μετακινήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, αναγνώρισε την ιδιαίτερη αξία που έχει η ανταπόκριση της Λετονίας στην προσπάθεια συλλογικής διαχείρισης του φαινομένου από την ΕΕ.

Παράλληλα επισήμανε τη συνεπή και διαχρονική συνδρομή που προσφέρει η Λετονία στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τη στάση της ως παράδειγμα προς μίμηση από το σύνολο της Ενωμένης Ευρώπης.

Τέλος , ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό διασώσεων (περίπου 70.000) που έχει προβεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο Ανατολικό Αιγαίο από τις αρχές του έτους, με μηδενικό ποσοστό απωλειών, καθώς επίσης και στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά την παραμονή των υπόψη πληθυσμών σε αυτά για την ολοκλήρωση της καταγραφής τους από τις αρμόδιες κατά περίπτωση κρατικές δομές.

Ο Λετονός υπουργός αναγνώρισε, από την πλευρά του, την ευρωπαϊκή διάσταση του φαινομένου, η διαχείριση του οποίου έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα, και δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει έμπρακτη συνδρομή και να επιδεικνύει την αλληλέγγυα στάση της προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά το ο αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ζήτησε από τον αρχηγό της Λετονικής Συνοριοφυλακής να μεταφέρει τις θερμές ευχαριστίες του στα πληρώματα των επιχειρησιακών μέσων που έχει διαθέσει η Λετονία στη Σάμο και στη Σύμη, τα οποία συνεχάρη για το υψηλό φρόνημα, τη συναδελφικότητα και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν κατά την εκπλήρωση του έργου τους.

Σχετικές ειδήσεις