ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις – Φωτάκης: Έρχεται νόμος για διασύνδεση έρευνας - παραγωγής

Προγραμματικές δηλώσεις – Φωτάκης: Έρχεται νόμος για διασύνδεση έρευνας - παραγωγής

Νέο νόμο για τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τη λειτουργία από το 2016 Ταμείου Χρηματοδότησής της που θα στηρίζεται, όπως είπε, σε δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, προανήγγειλε από το βήμα της Ολομέλειας, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στόχος και προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Φωτάκης, είναι η καινοτομία και η επιστημονική έρευνα, να γίνουν μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Φωτάκης υπεραμύνθηκε του νόμου για την αριστεία, τονίζοντας ότι δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

«Είναι ο δρόμος για την Ιθάκη. Η επιδίωξή μας δεν προέρχεται από αλαζονεία ή από τιμωρητικές πρακτικές ούτε από προθέσεις άσκησης κηδεμονίας αλλά συνδέεται με την ανάδειξη ισχυρών σημείων ανθρώπινων δομών και την άμβλυνση αδυναμιών τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Φωτάκης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στις ευκαιρίες που πρέπει να δημιουργηθούν στη χώρα, ώστε να παραμείνει το αξιόλογο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει και είναι το πλεονέκτημά της, όπως είπε, σημειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσφατη αναφορά της ΕΕ, στην οποία ανάμεσα στα 50 καλύτερα ερευνητικά κέντρα, βρίσκονται τέσσερα ελληνικά.

«Το δυναμικό αυτό αιμορραγεί. Πρόσφατα στοιχεία του 2009- 2014- δείχνουν ότι από τις ατελέσφορες πολιτικές της λιτότητας, εγκατέλειψαν τη χώρα 20.000 χιλιάδες εξειδικευμένοι ερευνητές. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε το έδαφος αξιοποιώντας τους», επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.

Σχετικές ειδήσεις