ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χουλιαράκης: Στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ύφεσης (vid)

Χουλιαράκης: Στοίχημα της κυβέρνησης είναι η ανάσχεση της ύφεσης (vid)

Για στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση έκανε λόγο στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι πρέπει να αποδειχθεί πως «η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη».

Όπως είπε η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθεί στους εξής στόχους:

  • Την οικονομική σταθερότητα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ήδη με τη συμφωνία του Αυγούστου, η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ερχόμενη τριετία, εμπέδωσε κλίμα εμπιστοσύνης και με τη θεσμοθέτηση τις επόμενες ημέρες του δημοσιονομικού συμβουλίου, θα αφήσει την παραγωγή ελλειμμάτων στην ιστορία.
  • Την άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπει η νέα συμφωνία, είναι μικρότεροι από εκείνους που προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι ηπιότεροι αλλά υπαρκτοί». Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική όσο ήπια και αν είναι παράγει υφεσιακά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρότεινε τρεις τρόπους για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αναδιανομή του κόστους της προσαρμογής υπέρ των ασθενέστερων:

  • Την αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων.
  • Την ενίσχυση της οικονομίας με εξόφληση φέτος 3,1 δισ. από τα 7 δισ. που είναι οι οφειλές του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία.
  • Τη ρύθμιση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχετικές ειδήσεις