ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Ζήτημα αρχής η απομάκρυνση της Κ. Σαββαΐδου

Κυβερνητικές πηγές: Ζήτημα αρχής η απομάκρυνση της Κ. Σαββαΐδου

Ζήτημα αρχής αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της απομάκρυνσης της κ. Σαββαΐδου από τα καθήκοντά της, και γι’ αυτό θα επιμείνει να ζητά την παραίτησή της, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σήμερα Δευτέρα (19/10/2015), με αφορμή το σάλο που έχει προκληθεί έπειτα από την εισαγγελική κλήτευσή της με την ιδιότητα της «υπόπτου τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας».

«Για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι θέμα αρχής, καθώς αφορά ζητήματα διαφάνειας. Γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Σαββαΐδου η παραίτησή της», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου και υπογραμμίζουν ότι «η κ. Σαββαΐδου απολογείται αύριο Τρίτη (20/10/2015), και αν προκύψει κατάχρηση του ρόλου της, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η κ. Σαββαΐδου έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων.

Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας συμπίπτει με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία. Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος. Επίσης διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας, και συνεπώς απορρίφθηκε.

Σε σημερινό κεντρικό σχόλιο, η εφημερίδα τα ΝΕΑ επί της ουσίας ακυρώνει το επιχείρημα που άφησε να διαρρεύσει η κ. Σαββαΐδου, ότι η τροπολογία ήταν «παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς». Από το σχόλιο της εφημερίδας προκύπτει ότι η κ. Σαββαΐδου δεν διαθέτει την υποστήριξη των θεσμών την οποία επικαλείται.