ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή της Κομισιόν για καταγγελία σχετικά με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Επιστολή της Κομισιόν για καταγγελία σχετικά με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Αναφορά σε επιστολή της Κομισιόν έγινε κατά την πρώτη συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, όπου συζητείται το νέο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, επιστολή με την οποία ζητούσε από τις ελληνικές Αρχές διευκρινίσεις για καταγγελία ιδιώτη προς την Επιτροπή.

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι η συνήθης που ακολουθεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν λάβει καταγγελία από ιδιώτες, κατά κράτους μέλους, χωρίς να έχει προηγηθεί δική της διερεύνηση του θέματος.

Γι‘ αυτό άλλωστε και η Επιτροπή δεν εγκαλεί την Ελλάδα, αλλά ζητά την άποψή της για τα θέματα που θίγει η καταγγελία.

Ποιος την έκανε;

Στις Ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα στην ΚΕΜΚΕ (Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων) του Υπουργείου Οικονομικών όπου έφθασε η επιστολή δεν ανακοινώθηκε η ταυτότητα του καταγγέλλοντος ιδιώτη, επίσης συνήθης πρακτική.

Η ΚΕΜΚΕ επικοινώνησε με τα συναρμόδια υπουργεία, δηλαδή το Επικρατείας και το Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητώντας τις απόψεις τους. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι έγινε αμέσως πολυμελής σύσκεψη στελεχών στο κτίριο της οδού Καραγιώρη Σερβίας, όπου ομόφωνα συμφωνήθηκε ότι η καταγγελία ήταν αβάσιμη και ότι μπορούσε εύκολα να αντικρουστεί. Τα στελέχη που συμμετείχαν συμφώνησαν επίσης να απαντήσουν ανά αρμοδιότητα και το ΥΠΟΙΚ να συγκεντρώσει τα στοιχεία και να τα αποστείλει σε τελικό κείμενο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η προθεσμία, μάλιστα, δεν έχει ακόμα εκπνεύσει και η απάντηση των Ελληνικών Αρχών είναι σχεδόν έτοιμη.

Ποια είναι όμως η καταγγελία;

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το Ελληνικό Κράτος παρέχει παράνομη κρατική ενίσχυση στον τομέα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DTT). Εμμέσως πλην σαφώς η αναφορά ήταν για την ΕΡΤ ΑΕ, ενώ η καταγγελία φανέρωνε το άγχος του καταγγέλλοντος ιδιώτη να μην της επιτραπεί να γίνει πάροχος δικτύου.

Τι ετοιμάζονται να απαντήσουν οι υπηρεσίες;

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστολή θα διευκρινίζει ότι η καταγγελία είναι εντελώς αβάσιμη και ότι η ΕΡΤ ΑΕ δεν γίνεται η ίδια πάροχος δικτύου για μετάδοση προγράμματος τρίτων.

Τη δραστηριότητα αυτή θα την αναλάβει η συνδεδεμένη με αυτήν -υπό ίδρυση- εταιρεία EΡΤnet σύμφωνα με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Αναμένοντας την επίσημη απάντηση των δημοσίων αρχών, οι οποίες μάλιστα θεώρησαν την καταγγελία τόσο αβάσιμη ώστε να μην φτάσει ποτέ σε υπουργικά γραφεία, αλλά να λυθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, το ζήτημα έφτασε σήμερα στη Βουλή δια στόματος βουλευτών της αντιπολίτευσης (και πρώην κυβερνητικών εταίρων).

Η αναφορά έγινε κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ενώ ο υπ. Επικρατείας δεσμεύτηκε στη Βουλή να κοινοποιήσει την επιστολή της Επιτροπής στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σχετικές ειδήσεις