ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επερώτηση Νικολόπουλου στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς

Επερώτηση Νικολόπουλου στη Βουλή για τους πλειστηριασμούς

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη (21/10/2015) ο βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος, με αφορμή την απόφαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα για αλλαγές στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών απέναντι στα «κόκκινα δάνεια».

Στην ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με την απόφασή του ο κ. Στουρνάρας αγνόησε εντελώς προκλητικά την Κυβέρνηση και, ειδικότερα, τις προγραμματικές δηλώσεις και τις δεσμεύσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού και τις προτάσεις των συναρμοδίων υπουργών για το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων, που αναμένονταν σε κάθε περίπτωση να νομοθετηθούν, το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Ο πρόεδρος του ΧΡΙ.Κ.Ε. κάνει λόγο για «ένα πρωτοφανές νομοθετικό πραξικόπημα, αφού εκμεταλλεύθηκαν χωρίς κανέναν δισταγμό, αβίαστα και αβασάνιστα, το νομοθετικό κενό της έλλειψης προστασίας για την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς - που έληξε την 31/12/2014 - και την καθυστέρηση της κυβέρνησης να θεσπίσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει και τη στάση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη «με την απόφαση της οποίας άνοιξε κυριολεκτικά ο δρόμος για τους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης και μοναδικής κατοικίας χαμηλής αντικειμενικής αξίας, ακόμη και μικρότερης των 100.000 ευρώ, για όλους τους δανειολήπτες που δεν θα λάβουν το νεοεισαχθέν ‘πιστοποιητικό τραπεζικών φρονημάτων’ ως Συνεργάσιμοι Δανειολήπτες και, έτσι, δεν θα μπορέσουν να συμμορφωθούν με τις προειδοποιήσεις και δεν θα σπεύσουν να γίνουν συνεργάσιμοι με τις τράπεζες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ο θεσμός του ‘Συνεργάσιμου Δανειολήπτη’, θεσπίστηκε κατά τα ανωτέρω παρά φύση, αυθαίρετα και μονομερώς από την Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να έχει αντίστοιχα θεσπιστεί ο θεσμός του ‘Συνεργάσιμου Τραπεζίτη’ ενώ, ο ‘Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών’, που θεσπίστηκε επίσης μονομερώς από την ΤτΕ, δεν αντισταθμίστηκε με έναν, έστω και στοιχειώδη, ‘Κώδικα Αξιοπρέπειας των Δανειοληπτών’».

Εν προκειμένω, ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τον πρωθυπουργό «αν προτίθεται ή όχι να ανατρέψει το προκλητικό αυτό ‘Πραξικόπημα Στουρνάρα’, που κόντρα σε κάθε δέσμευσή μας με τον Ελληνικό Λαό, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Σχετικές ειδήσεις