ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι 48 ώρες του Ολάντ στην Αθήνα

Οι 48 ώρες του Ολάντ στην Αθήνα

Ο Γάλλος πρόεδρος επί του ελληνικού εδάφους μοίρασε άφθονα χαμόγελα, δήλωσε στήριξη και θυμήθηκε το γνωστό «Έλλας - Γαλλία» συμμαχία - Κάλεσε τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να δηλώσουν συμμέτοχη σε υποδομές στους τομείς της ενέργειας και της υγείας.

Μέσα στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβούλιου ο κ. Ολαντ προειδοποίησε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι η Ελλάδα θα τηρήσει την δέσμευσή της για εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε. Μοίρασε αύθονα χαμόγελα και συμπάθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στα κόκκινα δάνεια, θέμα που όπως είπε πρέπει να εξεταστεί στο Eurogroup.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΞΙ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

«Τα τελευταία έξι χρόνια περνάτε μία μεγάλη κρίση. Χρειάζεται αλληλεγγύη από την πλευρά της Ευρώπης και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα. Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου, γνωρίζω τις συζητήσεις που έγιναν γι αυτή την συμφωνία, ωστόσο την υιοθετήσατε, και πιστέψατε στην ευρωπαική ιδέα και δεν ακούσατε τις συμβουλές εκείνων που σας έλεγαν να βγείτε προσωρινά από την Ευρώπη. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνετε εθνικιστές. Στηρίξατε μία συμβιβαστική λύση και προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές και παράλληλα προστατευθήκατε από την κερδοσκοπία».

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ο πρόεδρος της μίλησε για τις κοινές θέσεις με την Ελλάδα ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία και για το Κυπριακό λέγοντας ότι «στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες στο Κυπριακό για να υπάρξει πολιτική λύση και επανένωση σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα νόμισμα, είναι ιδέες, είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «ήλθε η ώρα πέρα από την πειθαρχία, η Ευρώπη να προχωρήσει και να γίνει πιο δυνατή στο πολιτικό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να είναι πολιτική δύναμη και να δώσει ελπίδα σε λαούς που αμφιβάλουν. Εκείνοι που αμφισβητούν την Ευρώπη αμφισβητούν την αξία και τις αρχές της».

Ο κ. Ολάντ αναφέρθηκε στην ενίσχυση των οικονομικών, αλλά και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων των δύο χώρων: «Είμαστε ο τέταρτος επενδυτής στην Ελλάδα, θα ήθελα η Γαλλία να ενισχύσει την θέση της και να συμμετάσχει σε μεγάλες υποδομές στον τομέα της ενέργειας και της Υγείας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία στρατηγική εταιρική σχέση». Έκανε δε έκκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στον πολιτισμό λέγοντας ότι «ο πολιτισμός είναι η ψυχή μας. Η γαλλική αρχαιολογική σχολή στην Αθήνα συμβάλλει στην ακτινοβολία αυτού του τομέα. Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής φοιτητών και να αυξηθούν οι συνεργασίες μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών. Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμιση της φοροδιαφυγής, για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

Για το προσφυγικό είπε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σε αυτή την ροή προσφύγων. Συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα hot spots για να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που το δικαούνται και να αποπέμπουμε όσους δεν το δικαιούνται. Πρέπει να δημιουργήσουμε ευρωπαική ακτοφυλακή. Πρέπει να δημιουργήσουμε μία απαιτητική σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να αφήνει να περνάνε άνθρώπους που δεν το δικαιούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Σχετικές ειδήσεις