ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναφορά στο χρέος με το… καλωσόρισες από Ολάντ

Αναφορά στο χρέος με το… καλωσόρισες από Ολάντ

Μπορεί η κακοκαιρία που πλήττει την Αθήνα να μην επέτρεψε στην κυβέρνηση να υποδεχθεί στο αεροδρόμιο τον Φρανσουά Ολάντ -ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, προσκεκλημένος του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου - όπως ίσως θα ήθελε ώστε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά, ωστόσο αυτό δεν υποβαθμίζει τη σημασία της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, αλλά και τις προσδοκίες γι΄αυτήν - Διαφορετική εικόνα και... μεγαλεία στο Μέγαρο Μαξίμου -Ένα κόκκινο χαλί όλη η Ηρώδου Αττικού -Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της. Πάρτε μέτρα για το χρέος-Ολάντ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Το αεροσκάφος με τη γαλλική αποστολή προσγειώθηκε στις 17:15 στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τον υποδέχθηκε ανεπισήμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν. Επίσης ο γραμματεάς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επένδύσεων στην χώρα μας.

Στο αεροδρόμιο ήταν επίσης για την υποδοχή του κ. Ολάντ οι κ.κ. Μπαλτάς, Ξυδάκης, Γεροβασίλη, Τζανακόπουλος (διευθυντής του ποιτικού γραφείου του πρωθυπουργού) και άλλοι.

Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο, το αυτοκίνητο με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Αλέξη Τσίπρα κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου ο Γάλλος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

2393460

Στο Σύνταγμα τούς περίμενε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μετά την κατάθεση ο κ. Ολάντ και η πολιτική συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου έλαβε χώρα η μεγαλειώδης τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

proedriko megaro

«Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη». Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους από άγημα των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια κατέθεσε στέφανο και τήρησε ενός λεπτού σιγή. Η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού ανέκρουσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών και στη συνέχεια ο κ. Ολάντ επιθεώρησε το άγημα μαζί με τον πρωθυπουργό, πριν αποχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο.

2393461

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στη συνέχεια έλαβε χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά το σύντομο διάλογο που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επίσημη τελετή υποδοχής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Σε εκείνο το σημείο εστίασε στη συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων σημειώνοντας ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο».

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του Kυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ολάντ επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει», ζητώντας να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε επίσης ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε το ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

«Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός» είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Άλλωστε «τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει. Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα». Έρχομαι στην Ελλάδα γνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».

Ο Ολάντ αναφέρθηκε τέλος και στο προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ότι «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

paulopoulos

Στις 8:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Προσδοκία, δε, της κυβέρνησης είναι μία ξεκάθαρη δήλωση στήριξης από τον κ. Ολάντ για προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι από το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της επίσκεψης που ολοκληρώνεται περί τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής, με την αναχώρηση του Γάλλου προέδρου.

Το επενδυτικό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το ποια χώρα θα επικυριαρχήσει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια στις αποκρατικοποιήσεις και σε έργα υποδομής λαμβάνει νέες διαστάσεις με τη σημερινή έλευση στην Αθήνα του Γάλλου προέδρου.

Στη φαρέτρα του κ. Φρανσουά Ολάντ να πείσει τον Έλληνα πρωθυπουργό να υποστηρίξει τις γαλλικές επιχειρήσεις είναι η παρουσία σήμερα στην Ελλάδα 120 θυγατρικών γαλλικών επιχειρήσεων που απασχολούν 12.000 εργαζομένους.

Την ίδια ώρα όμως, η Γαλλία τρώει τη σκόνη της Γερμανίας σε επίπεδο ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς οι Γάλλοι έχουν επενδύσεις ύψους 4,15 δισ. ευρώ, έναντι 4,65 δισ. ευρώ των Γερμανών, οι οποίοι αναλαμβάνοντας και τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων μέσω Fraport θα έχουν συνολικές επενδύσεις σχεδόν 6 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να εξαργυρώσει τη στήριξη που έδωσε απλόχερα στον Έλληνα πρωθυπουργό στις συγκλονιστικές συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Ιούλιο.

Στις συζητήσεις Τσίπρα-Ολάντ θα κυριαρχήσουν οι επενδύσεις στο κλάδο ενέργειας και υδρογονανθράκων, όπου το Παρίσι διατηρεί ισχυρή παρουσία. H Total (συμμετέχει στην εκμετάλλευση των κυπριακών «οικοπέδων» 10 και 11), είναι η μόνη που παρακολουθεί στενά την υπόθεση των ελληνικών κοιτασμάτων και μπήκε,- σε συνεργασία με τα EΛΠE-, στο διαγωνισμό για το mega project, διεκδικώντας το «οικόπεδο» 2, παρά τις επιφυλάξεις λόγω τιμών πετρελαίου. Tο άλλο μεγάλο μέτωπο αφορά στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς που τα γαλλικά συμφέροντα είναι ήδη τοποθετημένα μέσω της EDF, -της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρίας ηλεκτρισμού-, στην Elpedison, στις AΠE και της GDF στην Ήρων 2, αλλά προθερμαίνονται για την αποκρατικοποίηση της ΔEH, (εξαγορά του 17%, «μικρής ΔEH» εάν επανέλθει στο προσκήνιο, είτε συνεργασία σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες). Eδώ προβλέπεται ευθεία σύγκρουση με γερμανικούς κολοσσούς (RWE, E.ON).

Στις διευρυμένες συσκέψεις των δύο αντιπροσωπειών και στα δύο γεύματα από ελληνικής πλευράς αναμένεται να είναι οι κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και Πάνος Καμμένος και οι ομόλογοι των Γάλλων υπουργών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Γιάννης Τσιρώνης, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς.

Την Παρασκευή στις 15.15 ο Φρανσουά Ολάντ θα μιλήσει στη γαλλική κοινότητα στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, ενώ στις 17.45 θα επισκεφθεί το Corallia, μια ελληνική πρωτοβουλία τεχνολογικών συνεργατικών σχηματισμών, όπου θα υπογραφούν συμφωνίες για την ελληνογαλλική συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα:

Υπουργοί:
ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός οικονομικών, η Ναζάτ Βαλό- Μπελκασέμ υπουργός παιδείας, η Φλέρ Πελερέν υπουργός πολιτισμού και ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Αρλέμ Ντεζίρ.

Kοινοβουλευτικοί:
- η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
- η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
- ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού ( εκτός Μητροπόλεως).
- ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
- ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
- ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
- η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αρχηγοί Επιχειρήσεων:
- Πιέρ Κοπέ (Coppey) Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκιν κλπ).
- Φιλίπ Ντελέρ (Delleur) πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
- Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali) Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
- Θωμάς Μπρέτ, Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
- Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).

Προσωπικότητες:
- Ζαν Λουϊ Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική.
- Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών.
- Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβυς στην Ελλάδα
- Λουϊ Σβέιτζερ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
- Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Σχετικές ειδήσεις