ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Θα προσπαθήσουμε να μην γίνουν μόνιμες οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας

Μουζάλας: Θα προσπαθήσουμε να μην γίνουν μόνιμες οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας

Η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μην γίνουν μόνιμες οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που θα πρέπει να δημιουργήσει στα εδάφη της, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως το ζήτημα «είναι θέμα δυναμικής», όμως διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν θα χάσει κάποιες μάχες στην πορεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως στη μίνι - Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η Ελλάδα κατάφερε να αποκρούσει αξιώσεις των εταίρων για τη δημιουργία ενός «γκέτο» 60.000 ανθρώπων στην Αττική και για συμμετοχή της Frontex στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων.

Επισήμανε πως η κυβέρνηση πέτυχε στον αντίποδα την υλοποίηση της πολιτικής που είχε ήδη συμφωνηθεί, η οποία προβλέπει θέσεις φιλοξενίας σε κέντρα υποδοχής, συν 20.000 θέσεις επιδοτούμενων ενοικίων, και διασφάλισε πως η προστασία των συνόρων θα γίνεται μόνο από ελληνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας είπε πως η Αθήνα πέτυχε να συνδέσει τη δημιουργία των θέσεων φιλοξενίας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσέθεσε, δε, πως οι 30.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής θα είναι δυνατό να δημιουργηθούν έως το τέλος του έτους, μόνο εφόσον οι Βρυξέλλες προσφέρουν τους απαραίτητους πόρους, καθώς διαφορετικά αυτό το χρονοδιάγραμμα «δεν είναι ρεαλιστικό».

Οι ακριβείς τοποθεσίες όπου θα κατασκευαστούν οι εν λόγω χώροι φιλοξενίας δεν έχουν επιλεγεί και αναζητούνται, όμως τα έργα θα γίνουν σε Αττική και Μακεδονία, προσέθεσε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός επαναβεβαίωσε πως βασικός άξονας της ελληνικής πολιτικής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι οι πρόσφυγες να καταγράφονται στην Τουρκία και να διαμοιράζονται στην Ε.Ε. απευθείας από εκεί, χωρίς να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι ο εν λόγω στόχος είναι «δύσκολος».