ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής (30/10/2015) στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ψήφισή του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σώματος, Νίκο Βούτση, θα πραγματοποιηθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοινώθηκε, το νομοσχέδιο εισάγεται το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών αρχίζει στις 17:00.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το Σάββατο (31/10/2015).

Η συζήτηση θα αρχίσει στις 10:00 και θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία μετά από 10 ώρες.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση

Με το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «ρυθμίζεται το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Οι σχετικές διατάξεις του νόμου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επικαιροποιούνται, ενώ παράλληλα εισάγονται νέες ρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου ως μηχανισμού ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

«Το Ταμείο στους επόμενους μήνες θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντικά ποσά και καλείται να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή την τελευταία προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας», αναφέρεται στην εισηγητική και επισημαίνεται ότι «το Ταμείο καλείται να έχει έναν αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση των τραπεζών, τις διοικήσεις των οποίων θα αξιολογεί συστηματικά, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους λαμβάνουν από τον Έλληνα φορολογούμενο».

Ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαιτεί τη διασφάλιση της στελέχωσης του, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και προσωπικού, με διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη με υψηλότατο προσόντα, τα οποία θα επιλέγονται από ανεξάρτητη επιτροπή υψηλού κύρους, αναφέρει η εισηγητική έκθεση του Σχεδίου Νόμου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του Ταμείου, η ίδια η επιτροπή θα αξιολογεί τα μέλη των οργάνων διοίκησης του Ταμείου και θα έχει το δικαίωμα απομάκρυνσης όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Παράλληλα, θα αξιολογείται και το προσωπικό, ενώ η επιτροπή υποχρεούται να αναφέρεται για τις δραστηριότητές της, μεταξύ άλλων, στον υπουργό Οικονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενημερώνει, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, μεταξύ άλλων, τη Βουλή των Ελλήνων, για την ενίσχυση της διαφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ένα σημαντικό μέρος του νομοσχεδίου αφορά στην τροποποίηση των διατάξεων για τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων