ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισοδύναμα σε τυχερά παιχνίδια και αγρότες αναζητά η κυβέρνηση

Ισοδύναμα σε τυχερά παιχνίδια και αγρότες αναζητά η κυβέρνηση

Περιθώρια για επιπλέον φορολόγηση των αγροτών, με βάση τα δηλωμένα εισοδήματά τους, αλλά και περισσότερα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια «βλέπει» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα ως αντίβαρο στα όσα επιβάλλει το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αναλυτικούς πίνακες και «ξεψαχνίζει» τα κιτάπια του, ώστε να μπουν ακόμη περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά.

Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων που έχουν μελετηθεί προέκυψαν τα εξής:

- Τουλάχιστον 9 στους 10 αγρότες δήλωσαν το 2014 εισόδημα από μηδέν έως 5.000 ευρώ (οι 466.574 από τους συνολικά 532.917 αγρότες)

- 1 στους 5 (οι 104.768) δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ή ζημία.

- Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα των 532.917 αγροτών πέρυσι (που δηλώθηκαν φέτος) ήταν 4,873 δισ. ευρώ (δηλαδή 9.145 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας). Από αυτά φορολογήθηκαν με 13% τα 1,342 δισ. και ο φόρος που προέκυψε ήταν συνολικά 186,4 εκατ. ευρώ για όλο το 2014 και για όλους τους αγρότες (δηλαδή μέσος φόρος 349,81 ευρώ).

Την ίδια στιγμή, και τα τυχερά παιχνίδια ξαναμπαίνουν στο στόχαστρο των οικονομικών αρχών της χώρας, ως πηγή «ζεστού» χρήματος και πιθανών ισοδυνάμων.

Το υπουργείο Οικονομικών σκέπτεται, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, να προχωρήσει στην επιβολή φόρου κοντά στο 10% - ήτοι 5 σεντς στα δελτία των 0,50 € του ΚΙΝΟ - ώστε να προκύψει ένα κέρδος για το κρατικό ταμείο, το οποίο εκτιμάται περί τα 220 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όλα είναι πιθανά και ανοικτά στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού η εύρεση ισοδυνάμων θα μπορούσε – θεωρητικά πάντα – να κατευνάσει την οργή της κοινωνίας απέναντι στα σκληρά μέτρα που επιτάσσει το «Μνημόνιο 3».

Ωστόσο, θα περίμενε κανείς από μια αριστερή κυβέρνηση, όπως θέλει τουλάχιστον να αυτοπροσδιορίζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τη στιγμή που ψάχνει... ισοδύναμα για να μην επιβαρυνθεί η κοινωνία, να κάνει πράξη - επιτέλους - και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να προχωρήσει στην κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών και στη μείωση των αποδοχών τους.

Όχι ότι με αυτό τον τρόπο θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα έστελνε ένα συμβολικό μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Όσο δεν το κάνει, τόσο εκτίθεται!

Σχετικές ειδήσεις