ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόσκας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών

Τόσκας: Δεν μπορεί η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών

Με αφορμή την τραγωδία στο Αιγαίο, ο κ. Τόσκας, έκανε λόγο για υποκρισία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που θέλουν να επιστρέψει η κατάσταση στη Συνθήκη του «Δουβλίνο 2», στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη χώρα υποδοχής έχει και την κύρια ευθύνη. Η Ελλάδα, όμως, ανέφερε «δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών».

Ο κ. Τόσκας μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι ο φράχτης του Έβρου δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς. Καλύπτει τα 12 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η παρουσία του δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία. Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για το τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα ανοίξει έναν διάδρομο και στη συνέχεια άλλες χώρες κλείσουν τα δικά τους σύνορα.

Για τα θέματα της ΕΛΑΣ είπε πως «στόχος είναι η αύξηση της αστυνόμευσης στις γειτονιές ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα», ενώ προτεραιότητα έδωσε στην καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, του παράνομου τζόγου και της πορνείας μέσω ελέγχου των κυκλωμάτων.

«Υπάρχουν περιοχές - άβατο και δεν θα το αφήσουμε έτσι» τόνισε, κάνοντας λόγο για αύξηση των ελέγχων και για συνεργασία με ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.

Σχετικά με την κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ υποστήριξε ότι οι ανάγκες καθορίζουν τις αλλαγές και η κίνηση αυτή έγινε για λόγους δημοκρατικού ελέγχου και αποτελεσματικότητας, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι άντρες της ομάδας αυτής δημιουργούσαν εντάσεις στις διαδηλώσεις ή λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα. Αντιθέτως, όπως είπε, τα ΜΑΤ είναι πιο συγκροτημένα και με πειθαρχία στις κινήσεις τους.

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο στόλο αυτοκινήτων της αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πολλά περιπολικά της αστυνομίας έχουν "σαραβαλιάσει", καθώς έχουν κάνει 250.000 χιλιόμετρα και αυτό που εξετάζεται είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσει να ανανεωθεί σταδιακά ο στόλος.