ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή για τις δηλώσεις Φίλη περί γενοκτονίας

Ένταση στη Βουλή για τις δηλώσεις Φίλη περί γενοκτονίας

Μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας θα καταθέσουν οι ποντιακής καταγωγής βουλευτές της ΧΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παππάς. Οι δηλώσεις Παππά προκάλεσαν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Τοποθετούμενος εκτός ημερησίας διατάξεως ο κ. Παππάς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Φίλη, ανιστόρητες και απαράδεκτες, ενώ κατηγόρησε για ψηφοθηρία τη ΝΔ.

Η δήλωση του κ. Παππά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φαμέλου, και του εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

«Δεν ανεχόμαστε κανένα φασιστικό μόρφωμα να υπερασπίζεται τους Έλληνες Ποντίους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε αναίρεση της γενοκτονίας» τόνισε ο κ. Φάμελος.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, που χαρακτήρισε υπερβολική τη συζήτηση, «ειδικά όταν προέρχεται από την συγκεκριμένη πτέρυγα της Βουλής».

Η θέση της Βουλής και της Κυβέρνησης είναι δεδομένη" συνέχισε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισε μεμπτό να αμφισβητείται από βουλευτές ο επιστημονικός διάλογος, ενώ η Πολιτεία είναι δεσμευμένη από την απόφαση της Βουλής.

Για «μαθητευόμενους μάγους» σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει εάν οι απόψεις του κ. Φίλη εκφράζουν το σύνολο της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι τέτοιες αναφορές από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης δίνουν την ευκαιρία να δημιουργούνται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Ψηφοφορία για το θέμα του κ. Φίλη, ζήτησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ χαρακτήρισε ανεκδιήγητη τη συμπεριφορά του υπουργού Παιδείας.

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε ότι «η πολιτική δεν μπορεί να παρακολουθεί τα σκέρτσα ορισμένων επιστημόνων που, από τα σαλόνια τους, κάνουν παιχνίδια ή δημιουργούν προβλήματα και ταπεινώσεις».

Δεν μπορεί κάθε μέλος αυτής της κυβέρνησης να αποφαίνεται επί παντός επιστητού, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει πάρει ήδη θέση ενώ ζήτησε από τους υπουργούς «να ασχοληθούν με τα προβλήματα του υπουργείου τους».

"Είναι τουλάχιστον πρόκληση οι ιδεολογικοί απόγονοι της ρατσιστικής θεωρίας που αποτελεί το ιδεολογικό κέλυφος των γενοκτονιών σήμερα να γίνονται τιμητές, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά αποπροσανατολίζουν τη στιγμή που ξεδιπλώνεται επίθεση σε βάρος του λαού.

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Φίλη ο Βασίλης Κόκαλης από την πλευρά των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι «είναι πολύ χειρότερη η σπέκουλα και η εκμετάλλευση που γίνεται από κάποιους».

Να ανακαλέσει ο κ. Φίλης ζήτησε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.