ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό μόνη της

Σουλτς: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό μόνη της

«Βλέπουμε εδώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», παρατήρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και προσέθεσε ότι «είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση».

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι. Ο κ. Σουλτς συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σουλτς, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γαλατσίου «για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν» και τους εθελοντές «που παράγουν και παρέχουν ένα υπέροχο έργο».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σε αυτές τις πολύ απλές συνθήκες, δεν ήρθαν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ήρθαν γιατί διέφυγαν από τη βία, την καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς έκανε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Έξω από το Παλαί του Γαλατσίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης Γαλατσίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γαλατσίου, τα μέλη των οποίων κρατούσαν πανό και ζητούσαν άσυλο στους πρόσφυγες.

Εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Άρης Παπαδοκωστόπουλος πλησίασε τον κ. Σουλτς και ζήτησε να πέσει ο φράχτης του Έβρου.

Σχετικές ειδήσεις