ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φόβοι για διάσπαση στη ΝΔ μετά τις εσωκομματικές εκλογές

Φόβοι για διάσπαση στη ΝΔ μετά τις εσωκομματικές εκλογές

Μόλις 16 ημέρες έχουν απομείνει ώσπου να στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου που θα ηγηθεί της ΝΔ και ήδη στη Συγγρού το εμφυλιοπολεμικό κλίμα έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην επαύριον των εκλογών και τον κίνδυνο μιας διάσπασης.

ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ «ΡΕΣΤΑ» ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ – Η «ΚΡΙΣΙΜΗ ΜΑΖΑ» ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ ο νυν πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που πραγματεύτηκε πριν και μετά τις εθνικές εκλογές απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα, η άρνησή του να πραγματοποιηθεί μια τηλεμαχία με έκθεση και ανταλλαγές επιχειρημάτων μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα πυροδότησε νέα ένταση, με τους συνυποψηφίους του να τον κατηγορούν, επί της ουσίας, για «φοβική στάση» απέναντι σε έναν ανοικτό πολιτικό διάλογο.

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επιχειρεί να αναβαθμίσει την ατζέντα του, παρουσιάζοντας την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ ως μια κίνηση εγκαθίδρυσης του καινούργιου και ρήξης με το παλιό, προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος, αλλά και στα πρόσωπα που θα κληθούν να στελεχώσουν θέσεις-κλειδιά μέσα σ' αυτό.

Ο ίδιος, πάντως, σε συζητήσεις με συνεργάτες του, τονίζει πως προέχει η ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα και πως η πολιτική που θα ακολουθήσει δεν θα βασίσει σε αποκλεισμούς.

Και μπορεί να είναι αρκετοί εκείνοι που υποστηρίζουν μέσα στη Συγγρού ότι Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας πολύ δύσκολα θα συνυπάρξουν μετά τις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου, εντούτοις στη ΝΔ η λέξη διάσπαση θα ισοδυναμεί με «ταφόπλακα» για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τούτο τα «γαλάζια» στελέχη θέλουν πάση θυσία να το αποφύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Μεϊμαράκης και Τζιτζικώστας διαγκωνίζονται για την «πρωτιά» και την κατάκτηση του προεδρικού θώκου, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης φαίνεται ότι θα κληθούν να διαδραματίσουν ρόλους ρυθμιστών επί του τελικού αποτελέσματος και όλοι μαζί διασταυρώνουν τα ξίφη τους, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν την εύνοια και την προτίμηση των εκλογέων.

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι η ΝΔ πάσχει την περίοδο αυτή από σοβαρή κρίση ταυτότητας και αναζητεί διέξοδο αλλά και μια νέα «συνταγή νίκης». Ωστόσο, κάτι η εσωστρέφεια, κάτι οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, όλα αυτά ήδη προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς στα θεμέλια της παράταξης.

Το ξημέρωμα της 23ης Νοεμβρίου, θα βρει, όπως όλα δείχνουν, τη ΝΔ με νέο πρόεδρο, όμως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι θα γίνει από εκεί και πέρα στο κόμμα.

Ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά όσο η παράταξη καλείται, τελικά, να παλέψει με τη σκιά της, ή πιο σωστά το είδωλό της, τόσο η «κρίσιμη μάζα» της ενότητας θα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο που οι τέσσερις «γαλάζιοι μονομάχοι» θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ.

Σχετικές ειδήσεις