ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας ζητάει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας ζητάει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Σε νέες περιπέτειες πολιτικής αστάθειας και έντονης εθνικής αβεβαιότητας βάζει ο Αλέξης Τσίπρας την χώρα, αφού ζήτησεσήμερα, Πέμπτη (26/11/2015) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

ΑΦΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ «ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 3»

Ο κ. Τσίπρας, αφού ψήφισε όλες τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, από κοινό με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο, αναζητεί πλέον συναινέσεις για τις μονομερείς ενέργειές του από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αναμένεται να βρεθούν το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να είναι άμεση η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και να γίνει αυτό μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα παρατηρείται έντονη κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Χθες, Τετάρτη (26/11/2015) το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την οποία δρομολογείται ευρύς και ουσιαστικός διάλογος. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Ρoή Ειδήσεων