ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: Οι Έλληνες πιλότοι δείχνουν αυτοσυγκράτηση

Λαβρόφ: Οι Έλληνες πιλότοι δείχνουν αυτοσυγκράτηση

Λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικούSu-24 από τουρκικά μαχητικά, ηΡωσία αποδεικνύει ότι όχι μόνο παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο αλλά στέλνει και σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις που πραγματοποιούν οι πιλότοι της, στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Την αυτοσυγκράτηση που επιδεικνύουν οι Έλληνες πιλότοι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, εξήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Λευκωσία, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το υιοθετώ πλήρως, ότι οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση έναντι της επιθετικότητας με την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά».

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, βρέθηκαν το Κυπριακό, οι περιφερειακές και διμερείς σχέσεις -συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της ενέργειας- αλλά και οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας.

Κυβερνητικές πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών γνωρίζει πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα και ότι κράτησε ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων.

Ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τη γενικότερη στάση που κράτησε μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16, συζήτησε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της ως παράγοντας σταθερότητας αλλά και τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας όπως και το πώς μπορούν να γίνονται εξαγωγές προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, παρά το εμπάργκο, μέσω της δημιουργίας κοινοπραξιών μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι δέχτηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Βελιγράδι, μετά από σχετικό αίτημα του Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Για τις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, τόνισε ότι δεν μπορούν να είναι πλέον οι ίδιες καθώς «θεωρούμε αναίτια την επιθετικότητα της Τουρκίας», όπως δήλωσε. Αποκάλυψε δε πως μια ημέρα μετά από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους μίλησε με τον κ. Τσαβούσογλου και δεν άκουσε τίποτα άλλο πέραν από δικαιολογίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι η Ρωσία δεν ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Κύπρο.

«Γνωρίζετε ότι η Ρωσία παραδοσιακά είναι πολύ στενός φίλος της Κύπρου και οι φίλοι κάνουν αυτό που πρέπει. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και για εκκένωση Ρώσων πολιτών αν αυτό χρειαστεί. Δεν μας έχει ζητήσει η Ρωσία στρατιωτικές διευκολύνσεις. Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στη Συρία και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να ζητήσουν τέτοιες διευκολύνσεις από τους γείτονες», συμπλήρωσε.

Σχετικές ειδήσεις