ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πολιορκία» και απειλές από την Ευρώπη για να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

«Πολιορκία» και απειλές από την Ευρώπη για να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Απειλές και αιτιάσεις περί μη επάρκειας να φυλάξει τα σύνορά της εκτοξεύουν κατά της Ελλάδας Ευρωπαίοι αξιωματούχοι - «Άδικο το blame game στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες» απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Aυξάνονται οι επιθέσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν εκχώρηση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων στη Frontex. Μάλιστα ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφστατ, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο ευρωκοινοβούλιο γιατί η Ελλάδα δεν δέχεται ευρωπαικές δυνάμεις ακτοφυλακής στα σύνορά της.

Εφτασε δε στο σημείο να πει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ζώνη Σένγκεν της οποίας τα εξωτερικά σύνορα μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί τα σύνορά της θα πρέπει να δεχθεί την βοήθεια της Ευρώπης»!

Απαντώντας, με δηλώσεις του, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πίεση εκ μέρους της Ευρώπης για το ζήτημα άρσης της συμμετοχής στη ζώνη Σένγκεν, ωστόσο δεν συζητείται επίσημα. «Υπάρχουν πολύ κοινά ψέματα για την Ελλάδα... Αυτό το παιχνίδι ευθυνών ενάντια στη χώρα μας είναι άδικο», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει τις βάρκες με τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, όσο η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει τους διακινητές που δρουν στις ακτές της.

«Δεν τολμούν να μας ζητήσουν να τους πνίξουμε, αλλά αν προσπαθήσεις να εμποδίσεις μια πλαστική βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, είναι σαν να ζητάς να τους πνίξουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας παράλληλα, διέψευσε ότι Αθήνα αρνήθηκε αίτημα της ΕΕ να παραλάβει συσκευές, οι οποίες αναμεταδίδουν τα στοιχεία των προσφύγων που έχουν ταυτοποιηθεί στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υποστηριξε δε ότι η Ελλάδα έχει ξοδέψει 1 δισ. ευρώ σε κονδύλια εκτός προϋπολογισμού για να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές και έχει λάβει μόλις 30 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια εξαιτίας της γραφειοκρατίας.

Επίσης, καλωσόρισε τη βοήθεια της Frontex για την καταχώρηση των προσφύγων, ξεκαθάρισε ωστόσο πως μόνο ελληνικές δυνάμεις μπορούν να περιπολούν στα σύνορα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters πάντως, η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα της ΕΕ για τον έλεγχο των μεταναστών και δεν έχει διαμορφωθεί «μέτωπο» από τους άλλους Ευρωπαίους.

Σε σκληρή γραμμή ο Κατάινεν: Να βοηθήσει η Ευρώπη τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

Να αναλάβει η Frontex τη φύλαξη των συνόρων, ζητούν οι Ευρωπαίοι λέγοντας ότι η Ελάδα δεν το πράττει επαρκώς. Μάλιστα, σήμερα 2 Δεκεμβρίου, ο Φιλανδός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν, επανέλαβε πως οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα και ότι η ΕΕ ευελπιστεί να μπορέσει να συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές.

Γεροβασίλη: Ευρωπαϊκοί κύκλοι πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης χτίζεται με φράχτες

Για αναληθή δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, έκανε λόγο η κυβερνητική εκρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ωστόσο αναπαράγονται αναληθή δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε: «Η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης - των λεγόμενων hot spots- την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Το γεγονός αυτό αναγνωρίσθηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένει την από πλευράς των ευρωπαίων εταίρων εκπλήρωση και των δικών τους δεσμεύσεων».

«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις».

Προειδοποιήσεις Αβραμόπουλου για Σένγκεν

«H Συνθήκη Σένγκεν βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής της θέτει στην ουσία σε αμφισβήτηση αυτές τις αρχές αλλά και δεν ωφελεί ούτε προσφέρει λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα όσα ακούγονται περί εξόδου της Ελλάδας από την συνθήκη Σένγκεν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Καθημερινή» ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε για το θέμα, «Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανής. Και δεν αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ή τις χώρες προορισμού μόνο, αλλά όλη την Ευρώπη.

Παρά την ασφυκτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρώσει αυτή τη προσπάθεια που θα δώσει απτά αποτελέσματα. Η άμεση και πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων σε πρόσφατα συμβούλια, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από όλα τα Κράτη Μέλη θα ενισχύσει την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων αλλά και θα επαναφέρει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορα, όπου μη ταυτοποιημένοι μετανάστες προσπαθούν να συνεχίσουν τη πορεία τους προς τα βόρεια.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη για την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη βάση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων». Στην ερώτηση μέχρι πότε πρέπει να έχει γίνει αυτό συμπλήρωσε: «Μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.
Eίμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα βάλει τέλος στις θεωρίες είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένκγεν είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Σχετικές ειδήσεις