ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Να συζητήσουμε για αναθεώρηση Συντάγματος και εκλογικό νόμο

Κουρουμπλής: Να συζητήσουμε για αναθεώρηση Συντάγματος και εκλογικό νόμο

Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση και το άνοιγμα του διαλόγου για τον εκλογικό νόμο, αποτελούν, τρείς μεγάλες και σημαντικές παρεμβάσεις, τόνισε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, Κυριακή (13/12/2015) ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Χαρακτήρισε την προώθηση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, με αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας, αλλά και δημιουργία νέων θεσμών, όπου για παράδειγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει η κοινωνική οικονομία, ως «πρώτο σταθμό» και αποφασιστικό βήμα αναχαίτισης της ανισοπολιτείας, όπως είπε και ταυτόχρονα της ανισομερούς ανάπτυξης της χώρας.

Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε ειδική συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επ' αυτού του ζητήματος.

Ως «δεύτερο σταθμό» χαρακτήρισε το άνοιγμα διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος με λειτουργια «πλατφόρμας» συγκέντρωσης ιδεών και προτάσεων απο τους πολίτες, τους φορείς, αλλά και τα άλλα κόμματα.

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αποτελεί, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο κ. Κουρουμπλής, τον «τρίτο σταθμό» ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Υπογράμμισε οτι ειδικά, αυτή η τρίτη παρέμβαση όπου μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, από το bonus των 50 εδρών, ως, ακόμα, και τον αριθμό των βουλευτών, θα συμβάλλει και στην αναχαίτιση της αδιαφορίας των πολιτών για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την έναρξη της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων και μάλιστα αυτοδεσμέυθηκε ότι εντός του 2016, οι 15 τουλάχιστον μεγάλες βάσεις δεδομένων θα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Πρόσθεσε ότι στον βαθμό που θα προχωρά παράλληλα και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να απαλλαγεί η Δημόσια Διοίκηση απο την πολυνομία, οι δύο αυτές παρεμβάσεις θα συντείνουν στην δημιουργία ενός Κράτους λειτουργικού, διαφανούς και αποτελεσματικού.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι τώρα η αριστερά θα δοκιμαστεί σε ότι αφορά τις πάγιες θέσεις της σχετικά με την αποκέντρωση, και κατέληξε τονίζοντας «όσες πιέσεις και δυσκολίες και αν προκύψουν, διαθέτουμε και γνώσεις και δυνατότητες και πολιτική βούληση, τα οποία πρέπει και να προτάξουμε, έτσι ώστε σε 2-3 χρόνια να είμαστε υπερήφανοι ότι κάτι καλύτερο αφήνουμε για τα παιδιά μας».

Σχετικές ειδήσεις