ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εκρηκτικό» το κλίμα στην ελληνική κοινωνία - Καταρρέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

«Εκρηκτικό» το κλίμα στην ελληνική κοινωνία - Καταρρέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στους Έλληνες σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με το 84,5% να δηλώνει απογοητευμένο από τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ το 41% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να μετακινηθεί πολιτικά προς το κέντρο.

Το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα πιστεύει το 84,5%

Η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης και οι λάθος χειρισμοί σε όλα τα ζητήματα έχουν προκαλέσει την οργή της ελληνικής κοινωνίας, γεγονός που αποτυπώνεται πλέον σε όλες τς έρευνες κοινής γνώμης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, έχουν χάσει πλέον τον έλεγχο της διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς.

Η αδυναμία χειρισμού του προσφυγικού προβλήματος, η ανικανότητα διαμόρφωσης ενός παράλληλου σχεδίου εθνικής ανάτασης, το ξεπούλημα της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η πρωτοφανής υποχωρητικότητα που επιδεικνύει το δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ το διάστημα 14 - 15 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί και το 84,5% ότι είναι απογοητευμένοι με τις έως τώρα κυβερνητικές επιδόσεις.

Οικουμενική κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας «προτείνει» το 51% στον Αλέξη Τσίπρα σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Μετακίνηση προς το κέντρο» συμβουλεύει το 41% τη ΝΔ. Θετική η πλειοψηφία στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Εκτίμηση αισιοδοξίας

Το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.

Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες - ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

dimoskopisi skai

Εξάλλου το 85,5% «βλέπει» δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει δεν απαντά, με το προβάδισμα 48,5% τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ενισχυμένο - ως αναμένετο - το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες – ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει στο 56%.

dimoskopisi skai 2

Σε περίπτωση πάντως που επαληθεύετο το σενάριο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 51,5% του συνόλου θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας.

Ακόμη πιο κοντά σε αυτή την επιλογή οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι της ΝΔ (67,5%) από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (41%). Περαιτέρω το 21% του όλου προκρίνει την αναζήτηση στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην παρούσα Βουλή ενώ το 18,5% προτιμά την προσφυγή Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

Εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την κεντροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Αναφορικά με το χώρο στον οποίον πρέπει να κινηθεί πολιτικά η ΝΔ, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27 και 38,5% αντίστοιχα.