ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικός «μποναμάς» με νομοσχέδια-φωτιά για τους Έλληνες

Κυβερνητικός «μποναμάς» με νομοσχέδια-φωτιά για τους Έλληνες

Μόνον χριστουγεννιάτικο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα στην κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει νομοσχέδια με πληθώρα σκληρών μέτρων, που θα δοκιμάσουν επικίνδυνα την κοινωνική συνοχή. Σήμερα, Τετάρτη (23/12/2015) συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα ασχοληθεί εκτενώς με τα νέα «μνημονιακά» νομοθετήματα που θα έχουν κατατεθεί έως τις 7 Ιανουαρίου στη Βουλή.

Δοκιμάζεται επικίνδυνα η κοινωνική συνοχή με τα νέα νομοθετήματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - Στα «σκαριά» Ασφαλιστικό, αναπτυξιακός νόμος καθώς και οι αλλαγές σε Παιδεία και Δημόσια Διοίκηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα «σκαριά» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο-φωτιά για το Ασφαλιστικό, ο νέος αναπτυξιακό νόμο, οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, αλλά και το νομοθέτημα για τις αλλαγές στην Παιδεία.

Παράλληλα, το Μαξίμου επιχειρεί να επαναφέρει μια «αναθεωρημένη» εκδοχή του παράλληλου προγράμματος, το οποίο έχει καταντήσει «μαγική εικόνα», εξαιτίας των αντιδράσεων που προκαλεί στους δανειστές η ενδεχόμενη εφαρμογή του.

Στόχος η «έξωθεν καλή μαρτυρία»

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παραμένει, πάντως, η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το νομοσχέδιο θα κινείται ως προς τους στόχους του στη λογική όσων προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, δηλαδή εξοικονόμηση πόρων ίση με 1% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Όμως, τίποτε δεν είναι σίγουρο, ιδίως όταν οι απαιτήσεις των δανειστών κινούνται στη λογική «περισσότερο αίμα».

Σε ό,τι αφορά το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει ζητήσει από τους υπουργούς του μια πιο ενεργή δραστηριοποίηση ώστε να γίνει σωστή προβολή του κυβερνητικού έργου και να ακυρωθεί η εικόνα μιας κυβέρνησης που παλινωδεί και βρίσκεται σε σύγχυση.

Σχετικές ειδήσεις