ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο ασφαλιστικό: Παίζουν την «κολοκυθιά» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ποιος είναι χειρότερος

Νέο ασφαλιστικό: Παίζουν την «κολοκυθιά» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το ποιος είναι χειρότερος

Σε «πόλεμο» ανακοινώσεων επιδίδεται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες ώρες, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει νέα σκληρά μέτρα για τους συνταξιούχους και διαλύει πλήρως την κοινωνική ασφάλιση.

Η αρχή έγινε όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ως πρώην κυβερνητικούς εταίρους, για πλήρη συστράτευση με την τρόικα στο ζήτημα του ασφαλιστικού. «Τα περί μη μείωσης των κύριων και επικουρικών συντάξεων και της προοπτικής των συνταξιούχων, μόνο θυμηδία προκαλούν» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, θέτοντας παράλληλα εννέα ερωτήματα στην κυβέρνηση.

Η κ. Γεροβασίλη επανήλθε υπενθυμίζοντας τις περικοπές που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη πενταετία:

• Το 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» των 200-400 ευρώ.

• Έγιναν μειώσεις 3 ως 10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.

• Το 2011 επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και μειώθηκαν εκ νέου 3 ως 14% οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3 ως 10%.

• Αυστηροποιήθηκαν περαιτέρω τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.

• Την ίδια χρονιά επιβλήθηκαν νέες μειώσεις 6 ως 14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

• Έγινε επιπλέον παρακράτηση 6 ως 10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.

• Κουρεύτηκε το 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Επιβλήθηκε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.

• Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπηκαν ξανά κατά 10 ως 20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.

• Μειώθηκε 5 ως 20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.

• Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις.

«Παρ’ όλες αυτές τις "σωτήριες" μειώσεις, οι οποίες συρρίκνωσαν τη μέση σύνταξη κατά 40% από το 2010 ως το 2015, κατάφεραν τελικά να εξοντώσουν και τους ασφαλισμένους και το ασφαλιστικό σύστημα» σημειώνει η κ. Γεροβασίλη, ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «δεν εκτελεί τυφλά όσα της υπαγορεύουν οι δανειστές».

Το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι ένα «σχέδιο που προστατεύει τη βασική σύνταξη, διασφαλίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των μελλοντικών γενεών και μειώνει με αποφασιστικό τρόπο τις αδικίες και τις ανισότητες» προσθέτει η κυβερνητική εκπρόσωπος και ζητά από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –αυτούς δηλαδή που κατηγορεί για συστράτευση με την τρόικα- «εποικοδομητικές προτάσεις πάνω στα μείζονα εθνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό».