ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αξιολόγηση βασικός άξονας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Η αξιολόγηση βασικός άξονας της Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Το δρόμο της Βουλής παίρνει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, μετά και τη σημερινή (13/01/2016) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι βασικοί άξονες της Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

«Με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Υπογραμμίζουν δε, τη «διαφορετική αντίληψη για το Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση. Και αυτό σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

- Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

- Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

- Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς».

Σχετικές ειδήσεις