ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 9 «χτυπήματα» Τσίπρα στον Σόιμπλε... κατά το Μαξίμου

Τα 9 «χτυπήματα» Τσίπρα στον Σόιμπλε... κατά το Μαξίμου

Οι κανόνες του παιχνιδιού χρησιμοποιήθηκαν για επίδειξη ισχύος και η συζήτηση επί εδάφους Νταβός ναι μεν δεν εξέπληξε κανέναν, ωστόσο προκάλεσε «ρίγη» από την αμετροέπεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επί σκοπώ προσέβαλε τον Ελληνα πρωθυπουργό με «άγνωστη» αλλά πιθανολογούμενη στόχευση.

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο δεν βλέπουν το νέο ράπισμα επί διήμερο στο πρόσωπο του Ελληνα πρωθυπουργού, αλλά εστιάζουν επικοινωνώντας τα βασικά σημεία της παρέμβασής του τη συζήτηση «το Μέλλον της Ευρώπης».

Σύμφωνα λοιπόν με το Μαξίμου, ο κος Τσίπρας εστίασε στο γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρεις κρίσεις: οικονομική, προσφυγική, ασφαλείας. Θα ανταπεξέλθει μόνο με στενή συνεργασία στη βάση κοινών κανόνων, αρχών και αξιών.

Οτι η Ελλάδα επιζητά τη συνεργασία με την Ε.Ε. στο προσφυγικό αλλά το κρίσιμο είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης.

Ακολούθως το κέντρο βάρους των λόγων του Ελληνα πρωθυπουργού δόθηκε στο γεγονός πως η Ε.Ε. δεν είναι ένωση à la carte όπου όλοι απολαμβάνουν τα οφέλη αλλά μόνο κάποιοι επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

Η ελληνική κρίση αντικατοπτρίζει τα δομικά προβλήματα της Ευρώπης, επανέλαβε ο κος Τσίπρας τοποθετούμενος στην αναγκαιότητα των κοινών δημοσιονομικών κανόνων, τραπεζικής ένωσης, καταπολέμησης της ανεργίας η οποία δε μπορεί να είναι 25% σε μία χώρα και 4% σε άλλη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κόμισε ότι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκής περιφέρειας για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη.

Επανέλαβε πως η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το κόστος της δεν επιμερίστηκε δίκαια. Έχασε 25% του ΑΕΠ και η ανεργία είναι σε απαράδεκτα επίπεδα διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις, και για να ξαναχτιστεί το κοινωνικό κράτος.

Καταλήγοντας κυβερνητικοί κύκλοι επικεντρώνουν τα σημεία της προσπάθειας Τσίπρα στο ότι στην Ελλάδα οι κοινωνικοί φορείς καταλάβαν ότι δεν είναι το εργασιακό κόστος το βασικό ζήτημα και έτσι αποφασίσαμε να μοιράσουμε το βάρος με μια πολύ μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μη μειωθούν για 13η φορά οι συντάξεις.

Πως είναι γνωστό ότι είχαμε διαφορετικές απόψεις για την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί μόνη της. Αποδεχθήκαμε την συμμετοχή του ΔΝΤ μετά από επιμονή των εταίρων. Εύχομαι οι συνέχεις διαφωνίες των θεσμών εξαιτίας του ότι κάποιοι δεν κατανοούν τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες να μην οδηγήσουν σε απαράδεκτες καθυστερήσεις.

Στέλνοντας δε μήνυμα σε όσους επαναφέρουν μέσω διαρροών τα περί Grexit o Aλέξης Τσίπρας αντέταξε ότι δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη, αντιθέτως πρέπει να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη.

Σχετικές ειδήσεις