ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Ασφαλιστικό: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι γιαλαντζί μεταρρυθμιστής!

Βουλή - Ασφαλιστικό: Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είσαι γιαλαντζί μεταρρυθμιστής!

Τη... διαφορά του από τις «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να τονίσει κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

«Επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακραία νεοφιλελεύθερο.

«Συμφωνούμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο. Προτείνατε 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Προτείνατε συμψηφισμό των αγροτικών εισφορών με τις επιδοτήσεις! Δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι χωρίς την έγκριση του κουαρτέτο δεν περνάει τίποτα και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι ταυτίζεται με τον πιο ακραίο του κουαρτέτου, το ΔΝΤ.

Παράλληλα επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι επί των ημερών της αυξήθηκε η ανεργία.

«Οι πρώτες χώρες στη λίστα με την ανταγωνιστικότητα είναι οι χώρες με υψηλό εργασιακό κόστος και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι μισθοί - Είναι η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η διαπλοκή. Το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ήταν το κράτος που φτιάξατε εσείς, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας... Σαμαρά άρχισε να τάζει ότι σε έξι μήνες θα έρθει η ανάπτυξη και τόνισε ως κατόρθωμα για την κυβέρνησή του την πτώση της ανεργίας κατά 1,5%!

«Προϋπόθεση για την οικονομία είναι η πρώτη αξιολόγηση, αρκεί να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις. Η χώρα παρά τις αδυναμίες κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls να υπερβεί τον στόχο του προϋπολογισμού. Η χώρα έκλεισε το 2015 πρώτη φορά στην ιστορία της με πρωτιά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ», είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεφεύγοντας ή καλύτερα θέλοντας να αποδράσει από τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό, επιτέθηκε στη ΝΔ για τις προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων λέγοντας πως «πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα ηθικής, για το ηθικό μας πλεονέκτημα».

«Όταν ήσασταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 51 μετακλητούς υπαλλήλους. Ο σημερινός υπουργός έχει μόνο 2. Τον Ιανουάριο του 2015 οι μετακλητοί υπάλληλοι ήταν συνολικά 1.197, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640».

Σχετικές ειδήσεις