ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Απαιτείται στρατηγική και συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Τσίπρας: Απαιτείται στρατηγική και συνεργασία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και τη βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (04/02/2016) από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης και παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένει να αντιμετωπίζει την πρόκληση με ανθρωπισμό».

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «από τον Ιούλιο η χώρα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι».

«Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: “Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα”».

Σχετικές ειδήσεις