ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Νταβούτογλου για το προσφυγικό

«Κλείδωσε» η τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Να βρουν κοινό τόπο στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού επιχειρούν ο Έλληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός, καθώς και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την προσεχή Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αχμέτ Νταβούτογλου και η Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν τριμερή συνάντηση για το προσφυγικό πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ η Γερμανία θα παίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ρόλο του επόπτη στο Αιγαίο, ώστε να μην υπάρχουν προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Συνάντηση μεταξύ 11 χωρών μελών της ΕΕ με Νταβούτογλου

Συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, για να συζητήσουν σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, η οποία επιδεινώνεται λόγω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τα αεροπορικά πλήγματα.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς εντός της Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία γύρω από το Χαλέπι, στο συριακό βορρά, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους, δεκάδες χιλιάδες άλλοι μπορεί ήδη να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Η συνάντηση αυτή πριν από τη σύνοδο κορυφής θα γίνει στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην ΕΕ αυτήν την Πέμπτη το μεσημέρι», δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 χωρών μελών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, και του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ένας δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή της συνάντησης, όπως και ότι η Γαλλία θα είναι πιθανώς παρούσα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών μελών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για την προσφυγική κρίση κατά την προσεχή τους σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σχετικές ειδήσεις