ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό - Επιφυλακτική η ελληνική πλευρά

Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό - Επιφυλακτική η ελληνική πλευρά

Στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε αργά τη νύχτα για το προσφυγικό, η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο.

Συγκεκριμένα:

  • Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν - γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
  • Αναφορά σε αποφυγή μονομερών - μη συντονισμένων ενεργειών.
  • Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
  • Αναφορά σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.

Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός έθεσε τα εξής ζητήματα:

- Από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης που αναλογούν στην Ελλάδα, έχουν αναλάβει να πάρουν πρόσφυγες 13 χώρες. Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί λιγότεροι από 250 πρόσφυγες.

- Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσες θέσεις έχουν καλυφθεί από τις 50000 θέσεις που είχαν συμφωνηθεί για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Σκόπια)

- Μέχρι τον Νοέμβριο που έγινε η αξιολόγηση της Ελλάδας ως προς το αν τηρεί τις δεσμεύσεις της, η Ελλάδα είχε λάβει λιγότερο από το - από τα στελέχη και τον εξοπλισμό που είχε ζητήσει από τον Ιούλιο για την φύλαξη των συνόρων.

- Η Ελλάδα έχει τονίσει από το καλοκαίρι την ανάγκη να υπάρχει πίεση στις χώρες προέλευσης μεταναστών, για επιστροφές (Μαρόκο, Πακιστάν Αλγερία) και δεν έχει γίνει ούτε μία επιστροφή.

- Κάποιοι από τους εταίρους άσκησαν τους προηγούμενους μήνες κριτική στην Ελλάδα σε έντονο ύφος. Δεν ακούγεται σήμερα η ίδια κριτική στην Τουρκία.

Παρά τον γεγονός ότι οι διατυπώσεις του κειμένου συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό κρίνονται άκρως ικανοποιητικές για την Ελλάδα, η Ελλάδα επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Κατόπιν αυτού, η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς μέχρι τις 6 Μαρτίου θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από την θάλασσα. Επιπλέον, η σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων, στην Τουρκία.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό και Σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.

Διαβάτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής

Σχετικές ειδήσεις