ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σκληρό ροκ» στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit – Αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας στο προσφυγικό

«Σκληρό ροκ» στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit – Αναγνωρίστηκε η πρόοδος της Ελλάδας στο προσφυγικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (19/2) ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα των επαφών και των συζητήσεων των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκές Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες - Σε εξέλιξη βρίσκεται όλο το βράδυ διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ ηγετών των κρατών μελών με επίκεντρο το Brexit, όπως ανέφερε και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα της Συνόδου, κατά την ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με το θέμα της Βρετανίας, επεσήμανε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν» και ως εκ τούτου θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί.

Σχετικά με το «καυτό» θέμα του προσφυγικού, οι 28 ηγέτες υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει καταρχήν να υλοποιηθεί το λεγόμενο σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας. Ο πρόεδρος Τουσκ επεσήμανε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα διάφορα πλάνα “Β”, “C” κτλ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και να εφαρμόσουμε το πλάνο που έχουμε συμφωνήσει. Ζήτησε από δε τα κράτη μέλη σεβασμό στους κανόνες και επιτάχυνση της διαδικασίας και των συμφωνιών μετεγκατάστασης.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προσέθεσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, ότι δεν υπάρχει καμία εθνική λύση, αλλά μόνο μια συλλογική λύση, και πως η ΕΕ πρέπει να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, από κοινού με την Τουρκία, με «έξυπνο» τρόπο, είπε χαρακτηριστικά.

«Έκλεισε» τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ

Τριμερής συνάντηση θα έχει το πρωί της Παρασκευής (19/2) ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας), αναμένεται να συζητηθούν τα φλέγοντα θέματα του προσφυγικού και βέβαια το οικονομικό με τις κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θέλει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών.

Θετικό το κλίμα για την Ελλάδα στην πρώτη μέρα της Συνόδου – Προβληματισμός και… «κίτρινη» κάρτα για Τουρκία

Θετικό ήταν το κλίμα για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη χθεσινή συζήτηση για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Οι 28 ηγέτες αναγνώρισαν τη γενικότερη πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα στην κατασκευή και τη λειτουργία των hotspots. Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπήρξε προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας αφενός ως προς την υλοποίηση της δέσμευσής της για μείωση των ροών και αφετέρου ως προς τη μη πρόθυμη συνεργασία της στην υλοποίηση της συμφωνίας για το έργο επιτήρησης του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως η Γερμανία άσκησε πίεση στις χώρες του Βίσεγκραντ για τις γενικότερες επιλογές τους και την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

Τέλος, οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ελλάδας, όπως τις έθεσε η ελληνική πλευρά αφορούν τη λειτουργία του σχήματος μετεγκατάστασης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία και να αποδώσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη μείωση των ροών.

Έκτακτη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ηγέτες στις αρχές Μαρτίου για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε σε δημοσιογράφους τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως, προς το παρόν, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμενόταν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη αλλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit

Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του Ever closer Europe στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των "μονομερών ενεργειών" που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της.

Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μ. Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.

Μέρκελ: Προτεραιότητά μας το σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό

Την υποστήριξη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σχέδιο δράσης Ένωσης-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση τόνισε στις δηλώσεις της με τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος σχετικά με τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.

Η Μέρκελ, ταυτόχρονα, τόνισε πως και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της.

«Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι», κατέληξε.

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τσέχο πρωθυπουργό

Για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα, ενημέρωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε διμερή συνάντηση που είχαν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Διαβάτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής

Σχετικές ειδήσεις