ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση - Πιτέλλα: Ας δούμε τα πράγματα λογικά

Τσίπρας: Η Ευρώπη βρίσκεται σε νευρική κρίση - Πιτέλλα: Ας δούμε τα πράγματα λογικά

Για «Ευρώπη σε νευρική κρίση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του αμέσως μετά τηνσυνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Πιτέλα σημαντικό φίλο της Ελλάδας με ξεκάθαρες θέσεις για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Αλλά, πρόσθεσε, βλέπουν μια Ευρώπη που βρίσκεται σε νευρική κρίση, σε μια Ευρώπη που αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

Ο Πιτέλα σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε με τον κ . Πιτέλα ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας.

Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών , αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις .

Δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου , είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της ΕΕ .

Την ανάγκη να υπάρξει ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλες τις χώρες, ώστε να προχωρήσει ο αναλογικός διαμοιρασμός των προσφύγων και μεταναστών, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίες όλων των χωρών, και για μια ακόμη φορά τόνισε ότι υπάρχουν χώρες που κουνούν το δάχτυλο, αλλά δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν πραγματικά θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ροές, είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στα τουρκικά παράλια. Μια βιομηχανία διακινητών - όπως είπε χαρακτηριστικά - που πρέπει να τους χτυπήσουμε. Αυτά θα τεθούν στην συνάντηση ΕΕ -Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον Τζιάνι Πιτέλα, «ποιές είναι οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα» είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στην Σύνοδο Κορυφής με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση, ικανοποιητική η οποία θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια ένωση εταίρων η οποία έχει κανόνες.

«Κάποιοι, πέρσι τον Ιούλιο, μας έλεγαν 'βεβαίως σεβόμαστε το δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, αλλά και εσείς πρέπει να σεβαστείτε τους κοινούς κανόνες' και τώρα θα τους το πούμε κι εμείς αυτό και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε η θέση που έχουμε και θα έχουμε στην Σύνοδο Κορυφής, πιστεύω ότι δεν θα είναι θέση (μόνο) της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών-μελών υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας, το ελπίζω, διότι είναι μια θέση δίκαιη και φιλοευρωπαϊκή,

Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο δημιουργίας «μεσογειακής συμμαχίας», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι διαφορές και αντιπαραθέσεις στην Ευρώπη δεν είναι γεωγραφικού χαρακτήρα, ούτε συμμαχίες κρατών εναντίον άλλων κρατών, αλλά πολιτικού χαρακτήρα».

«Τυγχάνει αυτή την στιγμή να υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα και η Ιταλία να βρίσκονται σε πολιτική γειτνίαση, διότι έχουμε κοινές θέσεις σε σειρά ζητημάτων, κοινές αγωνίες, κοινές διεκδικήσεις και κοινό όραμα για την Ευρώπη, περισσότερη Ευρώπη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και δίκαιη κατανομή των βαρών και των ευθυνών» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση, ότι όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, έτσι και σε αυτή θα υπάρξει καλή συνεργασία, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας: «Θέλω να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, οι διαφορές δεν έχουν να κάνουν με διαφορές ανάμεσα σε κράτη, είναι πολιτικού χαρακτήρα, πολλές φορές τις κρίσιμες στιγμές οι διαφορές, οι διαφοροποιήσεις και οι συγκρούσεις ξεπερνούν ακόμα και τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές. Όταν κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης, διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα: Στη μια μεριά είναι αυτοί που θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια και (στην άλλη) αυτοί που στο πίσω μέρος του μυαλού τους δεν θέλουν την ευρωπαϊκή συνέχεια, προτιμούν την διάσπαση της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι αντιλήψεις ορισμένων που θέλουν να καρπώνονται μόνο τα οφέλη από την συμμετοχή στην Ευρώπη και να αποστασιοποιούνται από την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, βρίσκονται «σε απόλυτη αντίθεση με τον πυρήνα της λογικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μια στάση βαθιά αντιευρωπαϊκή».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καλό να μην συνδέουμε την δυνατότητα μιας διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης, εξαιτίας ενδεχομένως και της προσφυγικής κρίσης» και υπογράμμισε ότι «δεν είναι στόχος μου να συνδυάσω το ένα με το άλλο».

Η Ευρώπη αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες με την οικονομική κρίση, ενώ τώρα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρείς παράλληλες κρίσεις - οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας – ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. «Έχουμε πόλεμο στην Συρία, έχουμε τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά της Ευρώπης…Όλοι έχουν γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες και την έλλειψη αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Ας δείξουμε, επιτέλους, ότι αποκτήσαμε σοφία για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τις παράλληλες κρίσεις που σήμερα βιώνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αντίστοιχα, ερωτηθείς ο κ. Πιτέλα για «κυρώσεις σε χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες», παρέπεμψε καταρχήν στις δηλώσεις του Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι η απόφαση της Αυστρίας εναντιώνεται στους ευρωπαϊκούς νόμους, ενώ και ο ίδιος την θεωρεί λανθασμένη, ενώ θεωρεί «ακόμα πιο λανθασμένη την στάση των χωρών της 'Ομάδας Βίσεγκραντ' που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι και η μοναδική που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου».

Ο κ. Πιτέλα διερωτήθηκε αν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και τιμωρία, προσθέτοντας ότι «εγώ σε αυτήν την φάση προτιμώ να απευθύνουμε μια έκκληση και να πούμε 'ας δούμε τα πράγματα λογικά».

Προέταξε την υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος έναντι της επικράτησης του εγωϊσμού, τονίζοντας πως η ένταξη σε μια κοινότητα σημαίνει ότι "μοιραζόμαστε και τις χαρές και τις λύπες, δεν μπορεί κανείς να παίρνει μόνο από τα διαρθρωτικά ταμεία και όταν τίθεται το θέμα του να κάνει κάτι προς όφελος όλης της οικογένειας να σταματά".

Σχετικές ειδήσεις