ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν ζητώντας 450 εκατ. ευρώ

Προσφυγικό: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν ζητώντας 450 εκατ. ευρώ

Ενίσχυση για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές ζητά η Ελλάδα από την Κομισιόν.

Η Ελλάδα, υπολογίζει ότι θα υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα και ζητά από την Κομισιόν 450 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, τα χρήματα αυτά θα δαπανηθούν για την υποδοχή και φιλοξενία τουλάχιστον 100.000 προσφύγων.

Πάντως, από την πλευρά της Κομισιόν δεν υπάρχει αντίστοιχη κοστολόγηση.

Την ίδια στιγμή πάντως η ΕΕ προετοιμάζεται για σχέδιο έκτακτης ανάγκης, «έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της η αρμόδια ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, σήμερα Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την κυρία Μπερτό, η Ελλάδα εκτιμά πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 2.000-3.000.

Από την άλλη πλευρά, σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal επισημαίνει ότι αυξάνονται συνεχώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που φλερτάρουν με την ιδέα να εγκλωβίσουν στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να ανακόψουν την πορεία τους προς τη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για το λεγόμενο «Σχέδιο Β» (Plan B), το οποίο ως τώρα έβρισκε υποστηρικτές μόνο ακροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτό δείχνει πως έχει αρχίσει να χάνεται και μάλιστα πολύ γρήγορα η πίστη στις δυνατότητες άλλων εναλλακτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κρίσης, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία.

Σχετικές ειδήσεις