ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό - Σβίγκου: Να επιμεριστεί η ευθύνη με όρους δημοκρατίας

Προσφυγικό - Σβίγκου: Να επιμεριστεί η ευθύνη με όρους δημοκρατίας

Δεν θα υπάρξει Planb για την Ευρώπη, αν δεν καταμεριστούν οι ευθύνες για το προσφυγικό, επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή» τονίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να σεβαστούν τις Συνθήκες προστασίας των προσφύγων και τις επανειλημμένες αποφάσεις των συνόδων κορυφής.

Όπως αναφέρει: «Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έδειξαν από την πρώτη στιγμή την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους απέναντι στους ξεριζωμένους» και πως δεν είναι δυνατόν κράτη με πολύ μεγαλύτερη οικονομική ισχύ από την δική μας να γυρίζουν την πλάτη και να στρουθοκαμηλίζουν.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια Ευρώπη α λα καρτ, που λειτουργεί με παρασυνάξεις, αποδομώντας έτσι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», προσθέτει.

Η κ. Σβίγκου υπογραμμίζει ότι «το παράλληλο πρόγραμμα υλοποιείται, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο, ακριβώς επειδή είναι βασικός πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στην εφαρμογή της συμφωνίας και μόνοι.

Τονίζει ότι «η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές απέναντι σε όλους».

Σημειώνει ότι πρέπει όλες οι πλευρές να συνειδητοποιήσουν πως η συμφωνία του καλοκαιριού είναι δεσμευτική για όλες τις πλευρές και επισημαίνει ως τουλάχιστον παράξενο να λέει το ΔΝΤ ότι με τα συμφωνηθέντα δεν φτάνουμε στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, «αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε πάει καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν το καλοκαίρι και με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να ζητάνε και λιγότερα μέτρα». «Αντιλαμβανόμαστε ότι, σε μια ανοιχτή διαπραγμάτευση, διάφορα πράγματα λέγονται και για επικοινωνιακούς λόγους και εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς», σχολιάζει, για να τονίσει πως «όμως, αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ δεν πείθει ούτε εντός ούτε εκτός Ελλάδας ότι η συμφωνία δεν βγαίνει».

Σχετικά με τη στάση των συστημικών ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νόμου για τις άδειες, η κ. Σβίγκου αναφέρει πως «είναι προφανές ότι κάποιοι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εκτός από την ιδιότυπη ασυλία της οποίας έχαιραν επί τόσα χρόνια, χάνουν σήμερα και την ψυχραιμία τους». «Τις τελευταίες μέρες», σχολιάζει, «βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πρωτοφανής πόλεμος λάσπης, που θυμίζει μέρες δημοψηφίσματος» και τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν εκβιάζεται».

Σχετικές ειδήσεις