ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Όλες οι χώρες της Ε.Ε να δεχτούν αναλογικά αριθμό προσφύγων

Τσίπρας: Όλες οι χώρες της Ε.Ε να δεχτούν αναλογικά αριθμό προσφύγων

Υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική τους δύναμη, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας (07/03/2016) και θα τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες.

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης.

«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε.

Το προσφυγικό είναι κοινό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να βρεθεί κοινή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Ερωτώμενος για το τι περιμένει σε αυτήν την προσπάθεια από τη Γερμανία, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, και με αυτό εννοώ ότι θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης». Τόνισε μάλιστα, ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της και συνέχισε: «Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας. Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους», για να καταλήξει χαρακτηρίζοντάς το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στην Ελλάδα.

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα ότι αυτό θα σταματήσει με την αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, θα δουν όλοι ότι, αν και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα, τότε ποιος μπορεί;

Σχετικές ειδήσεις