«Οδικό χάρτη» για την αποκατάσταση της Σένγκεν θα παρουσιάσει ο Αβραμόπουλος

Newsroom Newsroom

«Οδικό χάρτη» για την αποκατάσταση της Σένγκεν θα παρουσιάσει ο Αβραμόπουλος

Να επανέλθει η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν πριν τον Νοέμβρη, επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ένα σχέδιο που αναμένεται να παρουσιάσει αύριο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος και επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει αύριο έναν «οδικό χάρτη» προκειμένου να «αποκατασταθεί» η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από το προσφυγικό, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο προτείνει «την επαναφορά στην κανονική λειτουργία της Σένγκεν μέχρι τον Νοέμβριο» του 2016, εξήγησε διπλωματική πηγή. «Μέχρι τότε θα έχουμε αναμφίβολα αναπτύξει τους πρώτους ευρωπαίους συνοριοφρουρούς» στο Αιγαίο, για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί καλύτερα τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία.

«Η αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της, είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της», σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου του οποίου το AFP απέκτησε ένα αντίγραφο.

Ο τερματισμός της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των 26 χωρών της ζώνης Σένγκεν θα κόστιζε στην ΕΕ «από 500 δισεκατομμύρια έως 1,4 τρισεκατομμύριο ευρώ» σε περισσότερα από δέκα χρόνια, διευκρινίζεται στο κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν υπογραμμίσει, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, «τη σημασία να αποκατασταθεί, με συμφωνημένο τρόπο, η κανονική λειτουργία της ζώνης Σένγκεν, με την πλήρη υποστήριξη των κρατών-μελών που διέρχονται μια δύσκολη κατάσταση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved