ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σύντομα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σύντομα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Αισιόδοξος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών, σύντομα στην Αθήνα, δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος ανέφερε πως βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη οι διαδικασίες των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, ενώ τόνισε πως σημειώνεται πρόοδος.

Η απόφαση επιστροφής των επικεφαλής θα ληφθεί από τους θεσμούς, όταν κρίνουν πως η κατάσταση είναι η κατάλληλη γι’ αυτούς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. «Δεν ξέρω αν η απόφαση θα ληφθεί τη Δευτέρα, λίγο πριν ή λίγο μετά», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως σε γενικές γραμμές υπάρχει «θετική αποτίμηση» των διαβουλεύσεων.

Επίσης ανέφερε πως η τεχνική προετοιμασία προχωράει καλά ωστόσο κάποια θέματα είναι ακόμα ανοιχτά. Συνεχίζοντας, ο ίδιος προσέθεσε πως η προσφυγική κρίση και η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημαντική επιπτώσεις, κοινωνικό κόστος και δημοσιονομικό, ωστόσο η καθυστέρηση της αξιολόγησης θα ήταν εξαιρετικά αρνητική για την Ελλάδα, γιατί θα καθυστερούσε και την παροχή ρευστότητας από τον ΕΣΜ.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν μπορεί να επηρεαστεί από τον αριθμό των αφίξεων στη Λέσβο. «Πρέπει να λύνονται τα προβλήματα που προκαλούν εκτροχιασμούς και όχι να παρατείνονται», ανέφερε και συμπλήρωσε «η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλή σημαντική τόσο για οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους, και σε αυτό συμφωνούν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τη διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ είπε πως δε θα ήταν εποικοδομητικό να μπούμε σε μια συζήτηση ποιος μαλώνει με ποιον, αλλά αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διαδικασία σύγκλισης μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών. «Αυτή, είμαι αισιόδοξος ότι θα είναι επιτυχής στο άμεσο μέλλον», είπε και συνέχισε σημειώνοντας ότι αν γίνει αυτό τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν «από κοινού» στην Αθήνα και με «κοινή θέση» για να διαπραγματευτούν με τις ελληνικές αρχές. Επιπλέον, ανέφερε πως το ζήτημα αυτό διογκώθηκε απ’ έξω και όχι από τους θεσμούς.

Τέλος, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κενό σημείωσε ότι τον Απρίλιο η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία του 2015, και οι εκτιμήσεις για το 2016 και το 2017 θα είναι πιο ξεκάθαρες.

Επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ την επιστροφή στην Αθήνα

Tην επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα προανήγγειλε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πόλ Τόμσεν σε αυτήν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμησή του, όπως ανέφερε ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα της τάξεως του 4% με 5% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό έως το 2018.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ ότι είναι σκληρό και άτεγκτο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε πως δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεται σκληρό το ΔΝΤ και να υποστηρίζεται ότι μπλοκάρει το πρόγραμμα. «Η δουλειά μας είναι να είμαστε αντικειμενικοί και ρεαλιστές. Καλούμαστε να κάνουμε τη δουλειά που μας έχουν αναθέσει να κάνουμε τα μέλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις