ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Στην Ελλάδα βρίσκονται 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες

Βίτσας: Στην Ελλάδα βρίσκονται 31.842 πρόσφυγες και μετανάστες

Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών σε ποσοστό 90%, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρη Βίτσα, είναι πρόσφυγες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεόραση του Ant1, ο Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων.

«Μας ενδιαφέρει όσοι έρχονται από τα νησιά, πού θα πάνε, πώς θα πάνε, οι συνθήκες διαβίωσης και συγχρόνως η προετοιμασία για την μετεγκατάστασή τους», δήλωσε o υπουργός.

Ανέφερε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι ένα κομμάτι της μετεγκατάστασης να γίνεται απευθείας από την Τουρκία και συγχρόνως να υλοποιηθούν οι προηγούμενες συμφωνίες για την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, ο αριθμός των προσφύγων που αναλογούν στην Ελλάδα – με συνολικά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη – είναι λιγότεροι από 20.000.

Για τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης τόνισε πως η αποστολή του είναι ο έλεγχος, η καταγραφή και η ενημέρωση. «Η επαναπροώθηση είναι υπόθεση της τουρκικής ακτοφυλακής», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας που θεωρεί κομβική μέρα για την Ελλάδα την 7η Μαρτίου, ημερομηνία όπου η Ευρωπαϊκή Σύνοδος θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τις διαδικασίες, αλλά και την ταχύτητα μετεγκατάστασης.

Σχετικές ειδήσεις