ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Σαμαρά κατά της οικονομικής πολιτικής

Πυρά Σαμαρά κατά της οικονομικής πολιτικής
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε...

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και η διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Η ΝΔ δεν συμφωνεί με την λεγόμενη συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο των κρατικών ομολόγων», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
-Πρώτον γιατί αυτό οδηγεί σε επιλεκτική χρεοκοπία που θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολεύεται να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με ενέχυρο τα κρατικά ελληνικά ομόλογα.

-Δεύτερον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα δημιουργήσει αρνητική ψυχολογία στην Ελλάδα με ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην πραγματική οικονομία.

-Τρίτον γιατί η επιλεκτική χρεοκοπία θα προκαλέσει αναδιάρθρωση χρέους που θα έχει αρνητική επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για ωραιοποίηση της κατάστασης από πλευράς κυβέρνησης έκανε λόγο ο Α. Σαμαράς , σημειώνοντας ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα επιτείνει την ύφεση.
«Οι θέσεις μας ενισχύονται από το ότι ο διοικητής της ΕΚΤ έχει αρνηθεί την επιλεκτική χρεοκοπία και ότι δεν θα δέχεται ομόλογα κράτους που έκανε στάση πληρωμών μερική ή γενική», υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν έχει ξαναγίνει επιλεκτική χρεοκοπία στην ευρωζώνη και δεν ξέρουμε τις συνέπειες που θα έχει. Επιπλέον ανέφερε ότι παρά τη μείωση του επιτοκίου που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινώθηκε.

«Η βελτίωση των όρων δανεισμού είναι απαραίτητη αλλά όχι με όρους που να προκαλέσουν μεγαλύτερη ύφεση στην χώρα. Μία τέτοια βελτίωση μπορεί να προκύψει βραχυχρόνια με δικαίωμα επαναγοράς ομολόγων στην δευτερογενή αγορά και κυρίως μακροχρόνια με την έκδοση ευρωομολόγου».

Ο κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε και καταδίκασε με το Μνημόνιο την χώρα σε μία ύφεση χωρίς προηγούμενο.

«Μέχρι πριν από λίγες ημέρες έλεγαν ότι με το Μεσοπρόθεσμο θα αποφύγουμε την χρεοκοπία, τώρα μας λένε ότι είναι αναπόφευκτη η "επιλεκτική χρεοκοπία" παρά το Μεσοπρόθεσμο για να γίνει βιώσιμο το χρέος».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως για να ξεκινήσει η ανάκαμψη καθώς και βελτίωση των δανειακών όρων χωρίς "επιλεκτική χρεοκοπία" απαιτείτε ανάκαμψη, ρευστότητα, άμεση επενδυτική ενίσχυση από την Ευρώπη.

«Η λύση μπορεί να δοθεί από τα κράτη χωρίς ανάμειξη ιδιωτών και τώρα που όλοι συζητούν την τύχη της Ελλάδας η χώρα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί δυναμικά και ουσιαστικά».