ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου – Κατέληξαν σε συμφωνία οι «28» ηγέτες της ΕΕ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου – Κατέληξαν σε συμφωνία οι «28» ηγέτες της ΕΕ

Λίγο μετά τη 01:00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε το δείπνο εργασίας, κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο "28", οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα ξεκινήσουν από νωρίς την Παρασκευή (18/3) τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη την συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 08:00 το πρωί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αυριανή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Όπως ο Αυστριακός Καγκελάριος, έτσι και η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για ύπαρξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στους «28» στα βασικά σημεία της συμφωνίας, που θα επιδιωχθεί με την Τουρκία.
«Οι «28» έχουμε καταλήξει στα βασικά με την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά πριν λίγο στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στα ΜΜΕ η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στάθηκε στη λίστα με τους 20 όρους απέναντι στην Τουρκία, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες. Έκανε ακόμη αναφορά στην κατάσταση αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι βασικά θέματα σε συζήτηση για πιθανή ένταξη της γείτονος στην ΕΕ. Όσον αφορά τα 3 δισ. που θα παράσχει η ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως αυτά θα διατεθούν για τη δημιουργία υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων.

Σχετικές ειδήσεις