ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

Ο Ευρωπαίος Eπίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτιμά, πάντως, πως η Ευρώπη θα καταφέρει τελικά να ξεπεράσει τις κρίσεις που αντιμετωπίζει.

Σε συνέντευξή του στην Ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο με θέμα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρώπη υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως: «Ήταν μια επίθεση στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά αυτή η καρδιά είναι ενωμένη και ισχυρή. Οι τρομοκράτες που μας επιτίθενται θέλουν να μας διχάσουν, να επιτεθούν στις αξίες μας. Αυτές οι τόσο δύσκολες στιγμές, όμως, μας κάνουν πιο δυνατούς και ενωμένους».

Στην πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά: «Είναι γνωστό ότι προσωπικά είμαι υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που ενισχύει την Ευρώπη και δίνει μια ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη».

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν και να χρησιμοποιηθούν στο έπακρον τα μέσα που ήδη διαθέτει η Ευρώπη «με μια σαφώς πιο ισχυρή και γρήγορη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών».

Αναφέρεται στη Europol, το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας (European Counter Terrorism Centre) και το σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν.

Πάντως, δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις κρίσεις που αντιμετωπίζει, ενισχύοντας την ενότητά της, ενώ καθιστά σαφές ότι «πρόκειται για κοινές προκλήσεις και απειλές που δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει μόνος του, όπως μας λένε και οι πολίτες».

Οι δύο κρίσεις, της τρομοκρατίας και του προσφυγικού ζητήματος, «συμπίπτουν χρονικά, αλλά δεν πρέπει να τις συγχέουμε» υποστηρίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Ιλ Μεσατζέρο και εξηγεί: «Οι άνθρωποι που αποβιβάζονται στα παράλιά μας, προσπαθούν να ξεφύγουν, ακριβώς, από τον τρόμο που μας έπληξε εδώ στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στους τρομοκράτες που προσπαθούν να σπείρουν φόβο και διχασμό».

Σχετικές ειδήσεις