ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Μετά την αξιολόγηση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Κουρουμπλής: Μετά την αξιολόγηση η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής προανήγγειλε σήμερα, Πέμπτη (24/03/2016) ότι η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ξεκινήσει μετά το πέρας της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

«Ο στόχος μας είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν και να το [ενν. το θέμα του εκλογικού νόμου] φέρουμε πρώιμα. Τελειώνοντας τώρα την διαπραγμάτευση, θα ανοίξουμε την υπόθεση και θα ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».

«Ο εκλογικός νόμος είναι μια υπόθεση που μπορείς να εμπεδώσεις τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στις λειτουργίες της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα ο εκλογικός νόμος γίνονταν κάθε φορά με βάση τι συνέφερε το κόμμα που κυβερνούσε. Εμείς έχουμε ένα βασικό στόχο: Ο εκλογικός νόμος να φέρει δημοκρατικές ανατροπές και να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσων απέχουν – και απέχει το 40% ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική. Αυτούς θέλουμε να τους προτρέψουμε να συμμετέχουν και όχι να τους αποτρέψουμε, με νομοθετήματα σκοπιμοτήτων», σημείωσε ο Π. Κουρουμπλής.

«Πρέπει να μπει στο τραπέζι το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Πρέπει, επίσης, να μπει σε μια δίκαιη βάση που να μην δημιουργεί παράπονα ότι έχει εκτρωματικά φαινόμενα. Π.χ. υπήρχαν νομοί που το πρώτο κόμμα έπαιρνε όλους τους βουλευτές. ‘Η το άλλο παράδοξο όπου σε κάποιους νομούς, το δεύτερο κόμμα δεν έβγαζε βουλευτή και έβγαζε το τρίτο κόμμα. Αυτά πρέπει να αποκατασταθούν γιατί πρέπει να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δημοκρατικής λειτουργίας. Επίσης είναι οι θητείες, οι προκριματικές εκλογές και πολλά άλλα. Γιατί, πιστεύω, ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας είναι η αιτία πολλών παθογενειών όλα αυτά τα χρόνια, στα συστημικά κόμματα, στραγγάλιζαν κάθε πρόσωπο που αμφισβητούσε την κυριαρχία του αρχηγού».

Σχετικές ειδήσεις