ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίστα Λαγκάρντ: Νέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Σταύρο Παπασταύρου

Λίστα Λαγκάρντ: Νέες αποκαλύψεις «καίνε» τον Σταύρο Παπασταύρου

Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, νέες αποκαλύψεις περιπλέκουν την θέση του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Σταύρος Παπασταύρου παρά του εκ του αντιθέτου ισχυριζόμενα, δεν ήταν απλός διαχειριστής του λογαριασμού που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά δικαιούχος του και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε αντίθεση με όσα έχει υποστηρίξει κατ’ εξακολούθηση ο ίδιος, δεν ήταν απλός διαχειριστής του συγκεκριμένου λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ, ούτε πληρεξούσιος άλλου επιχειρηματία, όπως παρουσίαζε τον εαυτό του, αλλά δικαιούχος του λογαριασμού και ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Από πού προκύπτει αυτό;

Οι αποδείξεις για όλα τα παραπάνω, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, αυτή τη φορά δεν έρχονται από τον Ερβέ Φαλσιανί και την επεξεργασία της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, ούτε καν από την ελβετική HSBC, αλλά από ένα βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Καραϊβική θάλασσα: τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, έναν από τους διασημότερους φορολογικούς παραδείσους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με έγγραφα που απέστειλε πρόσφατα η Εισαγγελία του συγκεκριμένου κράτους προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τη συγκεκριμένη χώρα, προκύπτει ότι ο Σταύρος Παπασταύρου είναι συνδικαιούχος του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Παπασταύρου: Πολιτική εκμετάλλευση πίσω από τη διαστρέβλωση της αλήθειας

«Διαστρέβλωση ή παρανόηση της αλήθειας» με στόχο την «πολιτική εκμετάλλευση» καταλογίζει με ανακοίνωση του ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, σε απάντηση για τα επικαλούμενα στοιχεία από τις Παρθένες Νήσους τον φέρουν ιδιοκτήτη -και όχι διαχειριστή- της εταιρείας για τον λογαριασμό της οποίας στην HSBC, κατέβαλε στις οικονομικές αρχές ποσό 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου στην ανακοίνωση του αναφέρει πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας , κάνει λόγο για «επιλεκτική» επιλογή εγγράφων αλληλογραφίας και επαναλαμβάνει πως πραγματικός δικαιούχος της επίμαχης εταιρείας, ο λογαριασμός της οποίας εντοπίστηκε από τα αρχεία της "λίστας Λαγκάρντ", είναι ο επιχειρηματίας είναι ο Σάμπυ Μιωνή.

Η ανακοίνωση του κ. Παπασταύρου έχει ως εξής:

«Για άλλη μία φορά λίγες ώρες πριν από μία πολιτική συζήτηση στη Βουλή διαρρέονται επιλεκτικά και αποσπασματικά "νέα στοιχεία" που και εγώ αν και κατεξοχήν ενδιαφερόμενος για πρώτη φορά μέσω του Τύπου πληροφορούμαι! H αλήθεια διαστρεβλώνεται ή παρανοείται με προφανή στόχο την πολιτική εκμετάλλευση.

Αν πράγματι παρελήφθη από τις Ελληνικές Αρχές φάκελος δικαστικής συνδρομής αναφορικά με την εταιρεία Stabri Ltd, τότε σε αυτόν πρέπει να περιλαμβάνονται:

1. Το επίσημο μετοχολόγιο της εταιρείας που αναφέρει εμένα από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της εταιρείας ως μέτοχο στο όνομά μου αλλά ως Trustee/Εμπιστευματούχο για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή («Stavros N. Papastavrou as trustee for Sabby Mionis»).

2. Το πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας την πρώτη ημέρα λειτουργίας της, που ρητά αναφέρει ότι οι μετοχές αναλαμβάνονται από εμένα στο όνομά μου αλλά ως Trustee/Εμπιστευματούχος για λογαριασμό του Σάμπυ Μιωνή («Stavros N. Papastavrou as trustee of Sabby Mionis»).

3. Η Πράξη Εμπίστευσης/Trust Deed του Ιουνίου 2005, που αποδεικνύει τη σχέση εμπίστευσης μεταξύ του Σάμπυ Μιωνή και εμού και των γονιών μου.

Σε σημερινά δημοσιεύματα παρουσιάζεται επιλεκτικά ως "συνταρακτικό νέο καταλυτικό στοιχείο" αλληλογραφία μου που αφορά την εταιρεία Stabri Ltd (ίδρυση, λειτουργία, μεταβολές) η οποία όμως αυτονόητα γίνεται στο όνομά μου, αφού εγώ είμαι εμπιστευματούχος της εταιρείας. Την ίδια στιγμή αποσιωπώνται τα παραπάνω επίσημα καταστατικά έγγραφα της εταιρείας, τα οποία αποδεικνύουν καταλυτικά ότι οποιαδήποτε αλληλογραφία ή ενέργεια, γινόταν πάντα για λογαριασμό του πραγματικού δικαιούχου της ως άνω εταιρείας επιχειρηματία και κατά τον τρόπο που προβλέπει ο θεσμός της εμπίστευσης (trust)».

Σχετικές ειδήσεις