ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης εξυμνεί την Θάτσερ;

Γιατί ο Γιάνης Βαρουφάκης εξυμνεί την Θάτσερ;

«Μου λείπει η Θάτσερ. Εκείνη και ο Κέιτ Τζόσεφ είχαν τόσο καθαρό τρόπο να εκφράζουν τις απόψεις τους». Με αυτή τη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική Daily Telegraph, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην τέως πρωθυπουργό και ηγέτη των Συντηρητικών, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος πέρασε από κάθε διαδήλωση που θα μπορούσε να βρει εναντίον της.

Ο Βαρουφάκης γράφει με θαυμασμό στο νέο του βιβλίο, την τελική ομιλία της Θάτσερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1990, όταν απέρριψε την ιδέα της σύνδεσης της στερλίνας στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, τουλάχιστον όχι στα εθνικά κοινοβούλια».

Εξάλλου, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο γιατί είπε «όχι» στην ίδρυση νέου κόμματος αμέσως μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση. «Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα με πλησίασαν για την ίδρυση ενός νέου κόμματος προκειμένου να ηγηθώ της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης Τσίπρα. Είπα όχι, γιατί από εκείνη τη στιγμή είχαμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και το χάσαμε. Ο Αλέξης κι εγώ, χάσαμε μαζί. Έτσι, το να ξεκινήσω ένα νέο κόμμα, που θα προωθούσε ένα νέο πρόγραμμα με υποσχέσεις, ήξερα ότι δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, ακόμη και αν εκλεγόμουν Πρωθυπουργός – ποιο είναι το νόημα τότε;».

Σχετικές ειδήσεις