ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Επίκαιρη ερώτηση της Μ. Σπυράκη στην Κομισιόν για την «Ηλεκτρονική Αθηνών»

ΝΔ: Επίκαιρη ερώτηση της Μ. Σπυράκη στην Κομισιόν για την «Ηλεκτρονική Αθηνών»

Στην Κομισιόν φέρνει η Ευρωβουλευτής της Νέα Δημοκρατίας και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη το θέμα του «λουκέτου» στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» καθώς πρόκειται για μια ακόμη μικρομεσαία επιχείρηση που έκλεισε λόγω εξωγενών οικονομικών συνθηκών.

Η κ. Σπυράκη ρωτά την Κομισιόν αν μπορούν οι έως χθες εργαζόμενοι στην «Ηλεκτρονική Αθηνών» να ενταχθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Παράλληλα όμως, ζητά να μάθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπ’ όψιν τη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άρση των capital controls.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ. Σπυράκη έχει ως εξής:

«Με την υπ’ αριθμόν 267/13-4-2016 απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κήρυξε σε κατάσταση πτώχευσης την ελληνική εταιρία πώλησης ηλεκτρικών συσκευών “Ηλεκτρονική Αθηνών”, μετά από 66 χρόνια λειτουργίας.

Ως αποτέλεσμα από σήμερα 14/04/2016 θα παραμείνουν κλειστά τα 45 καταστήματα της εταιρίας, ενώ απολύονται οι 450 εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην εταιρία.

Δεδομένου ότι η πτώχευση της εταιρίας οφείλεται πρωτίστως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών και τα capital controls, και συνεπώς συνδέεται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε άτομα που χάνουν τη θέση εργασίας τους είτε εξαιτίας σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω παγκοσμιοποίησης, π.χ. όταν κλείνει μια μεγάλη επιχείρηση ή μεταφέρεται η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ, είτε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη περίπτωση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στον κανονισμό για το Ε.Τ.Π.;

- Σκοπεύει να ανταποκριθεί θετικά και άμεσα σε ενδεχόμενη αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει στήριξη των 450 απολυθέντων της “Ηλεκτρονικής Αθηνών’’, μέσω του ΕΤΠ;

- Έχει λάβει η Επιτροπή ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για το χρονοδιάγραμμα άρσης των capital controls, που αποτελούν εξάλλου βασική αιτία για την πτώχευση της εν λόγω εταιρίας;».

Σχετικές ειδήσεις