ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο της ΝΔ

Με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται σήμερα το Συνέδριο της ΝΔ

Με την εκλογή των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ολοκληρώνεται την Κυριακή (24/04) το 10οΤακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κλείσει με ομιλά του το Συνέδριο, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Από τις εννέα το πρωί, στις δύο αίθουσες του Metropolitan Expo βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες συζητήσεις, με τη μια να σχετίζεται με την παρουσίαση των δομών του προγράμματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η δεύτερη σχετίζεται με τις γενικές τοποθετήσεις των συνέδρων, στον απόηχο της χθεσινής ψήφισης του νέου καταστατικού της γαλάζιας παράταξης, το οποίο πέρασε με την καθολική αποδοχή των γαλάζιων και χωρίς να στηθούν κάλπες.

«Το γενικό πνεύμα τους νέου καταστατικού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει στα μέλη της. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εκλογικές διαδικασίες, η χρηματοδότηση με "λίγα από πολλούς", η αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και η παραγωγή πολιτικής θα στηρίζονται στα μέλη», σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το νέο καταστατικό χάρτη να προβλέπει:

  • Το διαχωρισμό κόμματος-κράτους. Εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος.
  • Την καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες και υποχρέωση τήρησης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η πρόβλεψη αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της παράταξης, όπως αυτό ανακοινώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη.
  • Τα μικρότερα και πιο ευέλικτα όργανα με συχνές τακτικές συνεδριάσεις και ουσιαστικό αποφασιστικό ρόλο.
  • Τη θέσπιση θητείας για τον πρόεδρο.
  • Τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων.

Βασικές αλλαγές, μετά τις 100 τροπολογίες, που κατατέθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, πραγματοποιήθηκαν πέριξ της συγκρότησης της Πολιτικής Επιτροπής.

Αυτή θα αποτελείται από 150 αιρετά μέλη και 150 ex officio μέλη. Αυξημένα, δηλαδή, κατά 100 σε σύγκριση με το προσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Πλέον, στην Πολιτική Επιτροπή θα συμμετέχουν:

  1. Ο πρόεδρος της παράταξης.
  2. Οι αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας.
  3. Οι πρώην πρόεδροι της Βουλής.
  4. Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, που λαμβάνουν πάνω από το 20% στην εσωκομματική εκλογή.
  5. Όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων.
  6. Όλοι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες.
  7. Οι δήμαρχοι σε πόλεις κάτω των 40.000, που είναι μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ.
  8. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και 15 μέλη από τη νεολαιίστικη οργάνωση.
  9. Τρία μέλη από τους απόδημους Έλληνες.
  10. Τα προεδρεία ή τα διοικητικά συμβούλια των κοινωνικών εταίρων.

Σχετικές ειδήσεις