ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Γεροβασίλη έκανε τα στραβά μάτια για το «φιάσκο» της Συνόδου Κορυφής

Η Γεροβασίλη έκανε τα στραβά μάτια για το «φιάσκο» της Συνόδου Κορυφής

Τα «στραβά» μάτια για το «χαστούκι» του Ντόναλντ Τούσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα, έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων της Μ. Τετάρτης (27/4), ενώ για ακόμα μια φορά πέταξε την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας πως για όλα φταίει το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση βλέπει ως «χάδι» το χαστούκι του Τουσκ και μιλάει για «σκληρές προσπάθειες»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο εικοσιτετράωρο και συνέχισε να εμπαίζει τον ελληνικό λαό μιλώντας για «σκληρές προσπάθειες», ενώ αντί να μιλήσει για το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής και το «χαστούκι» του πρόεδρου της Κομισιόν Ντόναλντ Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να πανηγυρίσει για το γεγονός ότι τελικά θα γίνει έκτακτο Eurogroup χωρίς να εξηγήσει γιατί η συμφωνία δεν κλείνει.

Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος αντί να απαντήσει γιατί ο πρωθυπουργός ζήτησε σύγκληση Συνόδου Κορυφής χωρίς να έχει διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει έστω και μια ελπίδα ότι θα υπάρξει συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

«Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας. Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

«Φταίει» το ΔΝΤ

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση λέγοντας πως για το πάγωμα της αξιολόγησης ευθύνονται οι εμμονές του ΔΝΤ

«Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

«Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Κρατήσαμε τις κόκκινεςγραμμές»

«Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων