ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης: Πώς θα αποφύγει η ΕΕ την άρνηση συμμετοχής στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Παπαδημούλης: Πώς θα αποφύγει η ΕΕ την άρνηση συμμετοχής στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπου που κάνουν λόγο για τιμωρητική ρήτρα στα κράτη μέλη στην περίπτωση που αρνηθούν να δεχτούν τις ευθύνες που τους αναλογούν στο προσφυγικό ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Κομισιόν που αφορά το Κοινό Ευρωπαικό Σύστημα Ασύλου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρήτρα 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που ένα κράτος μέλος αρνείται να δεχτεί στο πλαίσιο της Ευρωπαικής συμφωνίας μετεγκατάστασης.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος το πρόσφατο σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, ρωτά την Κομισιόν, αν εκτός από την ρήτρα, σκοπεύει να ενεργοποιήσει και το αρ.7 της Συνθήκης της ΕΕ. Παράλληλα ο κ. Παπαδημούλης ζητά πληροφορίες για το πώς η Κομισιόν θα αποφύγει “την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να συμμετέχουν συνολικά στην Συνθήκη του Δουβλίνου, προκειμένου να αποφύγουν και τις κυρώσεις".
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Η Ευρωπαική Επιτροπή, στό πρόσφατο σχέδιό της για την μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαικού Συστήματος Ασύλου, προτείνει την αυστηροποίηση του καθώς και τιμωρητική ρήτρα στα κράτη-μέλη με πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνούνται να δεχτούν.
Η πρόταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται ότι στόχο έχει να θέσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης την μεταφορά 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, την στιγμή που μόνο το 1% έχει ανακατανεμηθεί.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή:
1. Σκοπεύει πέραν αυτού, να ενεργοποιήσει το αρ.7 της Συνθήκης της ΕΕ όπου ορίζει ότι η ΕΕ έχει την δυνατότητα προειδοποίησης και στην συνέχεια αναστολής δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους όταν παρατηρείται να διαπράττει "σοβαρή και διαρκή παραβίαση" της Συνθήκης;
2. Η περικοπή Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες είναι υπό συζήτηση;
3. Πώς θα αποφύγει η Επιτροπή την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να συμμετέχουν συνολικά στην Συνθήκη του Δουβλίνου, προκειμένου να αποφύγουν και τις κυρώσεις;

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων