Δηλώνει υπερήφανος σαν τον Ανδρέα και παρακαλά για διάλογο

Δηλώνει υπερήφανος σαν τον Ανδρέα και παρακαλά για διάλογο
Την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο Γ.Α. Παπανδρεόυ μιλώντας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Την... υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδορίες.

«Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ.Α. Παπανδρέου.

Έκανε λόγο για καθοριστικές αποφάσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας και τόνισε ότι διασφαλίστηκαν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.

Κάναμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα, γιατί οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής είναι μεγάλης σημασίας για το απώτερο μέλλον της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ακόμη ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα των δανειακών αναγκών, να λύσουμε τον βρόγχο του χρέους και όλα αυτά έγιναν με την επιμήκυνση των δανείων, με την μείωση του επιτοκίου, καθώς και με την επαναγορά χρέους.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι διασφαλίσαμε την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ υπογράμμισε ότι επιβεβαιώσαμε την συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η διαπραγμάτευση

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε καθοριστική η συμβολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., χωρίς όπως είπε, αυτό να αποτελεί κολακεία. «Δεν κρυφτήκαμε πίσω από τις δυσκολίες, κάναμε αυτό που έπρεπε και ήταν σειρά τους να ανταποκριθούν», σημείωσε χαρακτηριστικά

Δεν φυγομαχήσαμε, δεν ψάξαμε για εξιλαστήρια θύματα, δεν βάλαμε το κεφάλι μας στην άμμο μπροστά στις δυσκολίες, τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου στηλίτευσε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε τη ΝΔ για μηδενιστική κριτική «στη φωτιά που -όπως είπε- εκείνοι έβαλαν». Και όχι μόνο αυτό, συμπλήρωσε, αλλά την ώρα της μάχης, έριξαν και λάδι στη φωτιά, ποντάροντας στην αποτυχία.

Μήνυμα έστειλε ο Πρωθυπουργός και για την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων: Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να τα βάλουμε με συντεχνίες, ανέφερε, αυτή είναι η συνεπής στάση απέναντι σε μία κοινωνία την οποία το πολιτικό σύστημα είχε εθίσει σε μία ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα των ιδιοκτητών ταξί, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «είναι σταθερή η θέση μας για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων με κανόνες», διαβεβαιώνοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διάλογος και απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιοκτήτες για συνεργασία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης, διεμήνυσε.

Όσον αφορά την επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καθοριστικές τις αποφάσεις της Ε.Ε. για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας οι αποφάσεις του Ε.Ε. Όπως σημείωσε, έστω και με καθυστέρηση η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να συμπεριφερθεί σαν μία οικονομική και πολιτική δύναμη και να προστατέψει την αξιοπιστία των κρατών-μελών της. «Από την αρχή -ανέφερε- «τόνισα την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης».

Η Ευρώπη γίνεται όλο και πιο πολιτική, ξεφεύγει από τη μορφή μίας απλής νομισματικής ένωσης, τόνισε και μίλησε για την «αφοσίωση όλων στο κοινό νόμισμα», αλλά και την «πολιτική βούληση να παρέμβουμε όλοι μαζί για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επικίνδυνης συμπεριφοράς των οίκων»

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στο λαό της Νορβηγίας, ενώ αρκετές φορές η ομιλία του διακόπηκε από τα χειροκροτήματα των βουλευτών.