ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ξαφνικά «βλέπει» ανάπτυξη - Επίθεση ξενοδόχων για τον φόρο πληρότητας

Ο Τσίπρας ξαφνικά  «βλέπει» ανάπτυξη - Επίθεση ξενοδόχων για τον φόρο πληρότητας

«Η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την24η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων,συνεχίζοντας να επιδίδεται στην ίδια εξωφρενική θριαμβολογία των τελευταίων ημερών, τη στιγμή μάλιστα που αυτός και η κυβέρνησή του δίνει το τελειωτικό χτύπημα στον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας το τέταρτο μνημόνιο και τα σκληρότερα μέτρα που έχει δει ποτέ η χώρα -Δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Από το 2018 θα εφαρμοστεί το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία

Ο κ. Τσίπρας μίλησε απόψε σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης και το θέμα του χρέους, λέγοντας πως «Ο τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται στη χώρα μας, καθώς στηρίζει την απασχόληση σε τουλάχιστον 200 κατηγορίες επαγγελμάτων».

«Η διασφάλιση ενός περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας και η εγγύηση της ασφάλειας είναι οι δύο πυλώνες για τον τουρισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός και όπως είπε, «θέλει να στείλει ένα μήνυμα εντός και εκτός της χώρας, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια ταραγμένη περιοχή του κόσμου».

tsipras sete 2

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους η αβεβαιότητα μπορεί να δώσει τη θέση της στη σταθερότητα». «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «μπαίνει σε νέα εποχή, ανάπτυξης και αισιοδοξίας. Για τον πυλώνα της ασφάλειας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις μας υπερβαίνουν, καθώς ζούμε στην ομορφότερη αλλά ταραγμένη γειτονιά του κόσμου, σε μια Ευρώπη που βιώνει κρίση ασφάλειας». Ωστόσο η Ελλάδα, σημείωσε, «αποτελεί σημείο αναφοράς, ως φάρος σταθερότητας και ασφάλειας».

Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, θα εφαρμοστεί από το 2018 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ ανταποκρινόμενος έτσι σε σχετικό αίτημα των ξενοδόχων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι μέχρι τέλος του έτους πάνω από 10 δισ. ευρώ θα πάνε στην πραγματική οικονομία, πράγμα που όπως είπε, θα ανατρέψει προβλέψεις και η χώρα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη πριν το τέλος του έτους.

Οι προβλέψεις για το 2017 είναι στο 2.7%, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τώρα, είναι ώρα η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό.

Επίθεση του πρόεδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη στον Τσίπρα

andreadhs

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, κατά το συνέδριο του ΣΕΤΕ, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό και παράλογο» τον φόρο πληρότητας και λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως μπαίνει «ταφόπλακα» στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Ανδρεάδης άφησε σαφείς αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζοντας πως οι ξενοδόχοι «Κινούμαστε στην κόψη του ξυραφιού και κινδυνεύουμε όχι μόνο να μην πετύχουμε το νέο στόχο, αλλά και να πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2015. Και δεν κινδυνολογούμε. Οι απώλειες θα φανούν σταδιακά και όχι αμέσως».

tsipras andreadhs copy

Ο ίδιος στη συνέχεια υπογράμμισε το «υπαρκτό» ενδεχόμενο να καταγραφούν απώλειες στον τουρισμό τα επόμενα δύο χρόνια, «ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2016 δείχνει σημάδια κόπωσης» συμπληρώνοντας πως «Ο τομέας λοιπόν θα σταματήσει να είναι σε θέση να φρενάρει την πτώση του ΑΕΠ. Αρα δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης. Αρα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν νέα μέτρα. Αρα, πάλι οι Ελληνες θα πληρώσουν και μάλιστα διπλά, όσα οι τουρίστες δεν θα δώσουν φέτος και του χρόνου».

«Το 40% των τουριστικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα βιωσιμότητας». Τα επτά χρόνια ύφεσης «έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο. Τα βάρη, ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, έχουν πλέον συσσωρευτεί είπε, υπογραμμίζοντας «τη δαμόκλειο σπάθη των κόκκινων δανείων», την ώρα που «η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς μηδενικής ρευστότητας», κατέληξε ο κ. Ανδρεάδης.

Η απάντηση του Τσίπρα στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ

sete

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία του ξενοδοχειακού κλάδου, ωστόσο υπογράμμισε πως τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν και «όλοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί».

«Δεν είσαστε στην κόψη του ξυραφιού. Ήδη, έχετε αύξηση 10% στις κρατήσεις», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια παραδεχόμενος όμως πως πρόκειται για δυσάρεστο μέτρο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι ξενοδόχοι δεν θα πληγούν από τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να βάλουν «στοίχημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις