ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλείδωσε» ο αυτόματος «κόφτης» μισθών και συντάξεων

«Κλείδωσε» ο αυτόματος «κόφτης» μισθών και συντάξεων

Με το βλέμμα στραμμένο στο προγραμματισμένο για την ερχόμενη Δευτέρα (23/05/2016) EuroWorking Group, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τρέχει και δεν φτάνει, για να προλάβει να παρουσιάσει στους δανειστές το νέο πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο νέος αυτοματοποιημένος κόφτης δαπανών, μισθών και συντάξεων.

ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΜΜΕΝΟΥ - ΟΛΕΘΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίμαχο νομοσχέδιο-σκούπα αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στις επιτροπές της Βουλής, με το οικονομικό επιτελείο να ασθμαίνει όμως, καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή (22/05/2016).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Για «λευκό καπνό» μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για το ζήτημα του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών, κάνουν λόγο πηγές του Μαξίμου, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας που είχε ο πρωθυπουργούς με τους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε άνοιξη, ανάλογα με τα στοιχεία που θα δίνει η Eurostat, θα διαπιστώνεται εάν υπάρχει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και στη βάση αυτής της απόκλισης θα περικόπτονται οι κωδικοί του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν μισθούς-συντάξεις «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να αναζητεί ισοδύναμα το φθινόπωρο, πριν την κατάρτιση του εκάστοτε προϋπολογισμού, ώστε να περισωθούν δαπάνες από τον «κόφτη».

Ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση που θα υπάρχουν τυχόν αποκλίσεις από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και θα σημαίνει δραστικές περικοπές, χωρίς δυνατότητα παρεμβάσεων, σε μισθούς, συντάξεις, επενδυτικές επιδοτήσεις αλλά και σε επιχορηγήσεις.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν πως θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές, ώστε να μην υπάρξει καμία περικοπή σε μισθούς το 2017, γεγονός που αντικατοπτρίζει τους φόβους του οικονομικού επιτελείου για τις κοινωνικές συνέπειες του «κόφτη».

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ώστε να βρεθούν εκείνοι οι κωδικοί του Προϋπολογισμού, οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση ενεργοποίησης του «μνημονιακού μπαλτά».

Διαβάστε εδώ τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τους έμμεσους φόρους και τον ΦΠΑ

Πώς και πότε θα ενεργοποιείται ο κόφτης

Ο αυτόματος μηχανισμός εδράζεται σε ευρωπαϊκές πρακτικές και είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναφέρουν αρμόδιες πηγές και επισημαίνουν ότι από τον Μάρτιο 2012 το Δημοσιονομικό Σύμφωνο προβλέπει την υποχρέωση των κρατών-μελών να προβλέψουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίπτωση που παρατηρούνται αποκλίσεις από τους μεσοπρόθεσμους στόχους.

Πώς θα λειτουργεί:

- Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.

- Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

- Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού, αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. 'Άρα δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από την ΝΔ) το καλοκαίρι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Τελικός στόχος η εκταμίευση 11 δισ. ευρώ

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τρέχει όπως-όπως να κλείσει τη συμφωνία με το Κουαρτέτο των Θεσμών, γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ο τελικός στόχος είναι να ανάψει «πράσινο φως» το Eurogroup στις 24 Μαΐου και να εκταμιευθεί μια δόση-πακέτο ύψους περίπου 11 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και οφειλές προς τους ιδιώτες έως τον επόμενο Οκτώβριο.

Οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζονται έτοιμοι να ζητήσουν ως προαπαιτούμενο από την Ελλάδα να αυστηροποιήσει τον μηχανισμό παρακολούθησης των κονδυλίων.

Σχετικές ειδήσεις