ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία (video)

Πούτιν: Απειλή για τη Ρωσία η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία (video)

Προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για ταεξελιγμένα οπλικά και πυραυλικά συστήματά τους κοντά στη Ρωσία, αλλά και επίθεση στην Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, «εξαπέλυσε» οΒλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε, δε, το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας.

Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια, ανέφερε ότι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, ενώ υπογράμμισε ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής, αναφέροντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλλει και η σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι συμφωνήθηκε να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια, αλλά και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

«Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων όπως διακήρυξε η νέα τουρκική κυβέρνηση ότι επιθυμεί, δεδομένης και της κατάρριψης του αεροσκάφους που είχε προηγηθεί.

Ανέφερε μάλιστα ότι: «οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν στη Συρία ενάντια στις κανονικές τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια στα μορφώματα και ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι το μαχητικό τουρκικό μπορεί να πυροβολήσει το δικό μας αεροσκάφος. Αν το ξέραμε θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή». Πρόσθεσε επίσης πως δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος, αλλά και πυροβόλησαν τον πιλότο. «Αυτό είναι έγκλημα πολέμου», είπε και πρόσθεσε ότι δεν άκουσαν εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία.

Ακούσαμε, είπε ο κ. Πούτιν, για την επιθυμία να αποκαταστήσουν κι εμείς έχουμε τέτοια επιθυμία, και πρόσθεσε: Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό, για να τονίσει ότι δεν αρκεί επιθυμία και δηλώσεις, αλλά ότι για την αποκατάσταση των σχέσεων χρειάζεται να κάνεις κάτι. «Ακόμα περιμένουμε τις εξηγήσεις. Ακόμα δεν υπάρχουν», τόνισε.

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».

Είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράτες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Ο κ. Πούτιν είπε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σχετικές ειδήσεις